Ion Munteanu, numit recent la șefia Procuraturii Generale, a depus cerere de retragere din concursul pentru funcțiile de judecător la CSJ. Membrii CSM continuă audierile
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au întrunit miercuri, 5 iunie, în ședință. Pe ordinea de zi a ședinței figurează un singur subiect – concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
UPDATE 17:51 Membrii CSM o audiază pe candidata Stella Bleșceaga.
UPDATE 16:38 Candidatul Ion Munteanu a depus cerere de retragere din concurs. Se întâmplă la câteva zile după ce a fost numit în funcția de procuror general al R. Moldova, acumulând cel mai mare punctaj în cadrul concursului repetat organizat de CSP.
Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a declarat pentru ZdG că membrii Consiliului urmează să soluționeze cererea de retragere din concurs depusă de Ion Munteanu.
UPDATE 16:25 Avocatul Vladislav Gribincea este audiat de membrii CSM. Acesta este al patrulea candidat la funcția de judecător al CSJ audiat de membrii Consiliului.
UPDATE 10:52 Candidata la funcția de judecătoare la CSJ Aliona Ciocanu este audiată de CSM cu ușile închise.
„Interviul candidaților va avea loc cu înregistrarea audio/video, iar înregistrarea va fi plasată după ce va fi intervievat ultimul candidat. Prin urmare, transmisiunea online în continuare nu va fi, respectiv se întrerupe transmisiunea online”, a precizat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.
UPDATE 10:38 A început ședința CSM. Membrii Consiliului au decis să includă pe ordinea de zi încă două subiecte – modificarea unei decizii a CSM care se referă la aprobarea structurii efectivului-limită și a statului de personal al CSM, precum și examinarea raportului în privința Svetlanei Balmuș.
Lista candidaților la funcția de judecător la CSJ:
Stella Bleșceaga – activează în sistemul magistraturii din septembrie 2008, iar în 2013 a fost numită în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă. Din iulie 2022 este vicepreședintă interimară a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. În perioada martie 2006 – septembrie 2008 a fost consilieră a vicepreședintelui de atunci al Curții Supreme de Justiție.
Stella Bleșceaga a promovat evaluarea Comisiei Vetting conform raportului din 21 martie 2024, pe care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a aprobat la 2 aprilie curent. Membrii Comisiei Vetting au avut întrebări legate de donațiile din străinătate în valoare de 32,6 mii de euro pe care magistrata le-a primit în perioada 2011-2022. Judecătoarea le-a spus membrilor Comisiei că banii au provenit de la sora sa stabilită în Franța, iar majoritatea banilor au fost primiți pentru achiziționarea unui apartament în Chișinău.
Sergiu Brigai – activează în sistemul procuraturii din 2011. În 2018 a exercitat funcția de procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. Din 2021 deține funcția de adjunct interimar al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
El a promovat evaluarea Comisiei Vetting conform raportului din 22 decembrie 2023, aprobat de CSM la 27 februarie 2024. Comisia a avut întrebări legate de câteva aspecte ale activității candidatului: diferite retrageri și depuneri în conturile bancare efectuate de către procuror și soția lui, donațiile de care a beneficiat ultima pe parcursul anilor 2021-2022, un transfer din Israel primit de socrul său, prețul scăzut de achiziție al unui apartament procurat de socrii săi și prețul scăzut al unui spațiu nelocativ achiziționat de către procuror, prețul unui automobil achiziționat în 2015 de către soția acestuia și transferurile primite în 2015 și în perioada următoare de sora lui.
Leonid Chirtoacă – Este avocat și a promovat evaluarea Comisiei Vetting fără a fi verificat, pentru că trecuse evaluarea Comisiei Pre-Vetting conform deciziei din 21 august 2023. Comisia l-a întrebat pe candidatul la funcția de judecător al CSJ despre informațiile din declarația sa anuală de avere și interese personale pentru 2018 depusă la Comisie, în care a declarat economii în numerar în sumă de 64 de mii de euro. În răspunsurile sale la întrebările scrise ale Comisiei, candidatul a declarat că această sumă a fost acumulată în perioada 1994-2018.
Aliona Ciocanu – Este avocată și a promovat evaluarea Comisiei Vetting prin decizia din 20 februarie 2024. Comisia a stabilit că există o diferență între fluxurile financiare de intrare și de ieșire ale gospodăriei candidatei (avere nejustificată) pentru anii 2014, 2018 și 2021. „Valoarea totală a soldului negativ acumulat de gospodăria candidatei în perioada de evaluare (2011-2022) este -182 889 MDL. Totuși, acesta nu depășește pragul de 234 de mii de lei”, a constatat Comisia. Totodată, candidata nu a fost de acord cu cele constatate de Comisie și a prezentat în cadrul ședinței sume de economii în numerar nedeclarate anterior pentru perioada 2011-2017.
Aliona Corcenco – este fostă judecătoare la Curtea de Apel Bălți.
Ion Munteanu – este procuror din anul 2006. A activat anterior în Procuratura sectorului Centru, municipiul Chişinău, iar în 2009, numele său a figurat într-o procedură disciplinară, fiind pedepsit în mai 2010 cu „avertisment”. În iulie 2010, el a fost numit procuror în Procuratura Anticorupţie (PA), iar în intervalele anilor 2019-2020 și 2021-2022 a fost adjunct interimar al procurorului-șef al acestei instituții.
Printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu la 12 octombrie 2022, Ion Munteanu a fost numit în funcția de procuror general interimar, înlocuindu-l în această funcție pe Dumitru Robu. Munteanu a participat la concursul pentru funcția de procuror general organizat anterior, clasându-se pe locul doi cu 8,16 puncte. Munteanu este candidatul care a obținut cel mai mare punctaj pentru funcția de procuror general în cadrul concursului repetat organizat de CSP. Pe 1 iunie 2024, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui în funcția de procuror general al R. Moldova.
Iuri Lealin – și-a început cariera în organele procuraturii în 2009, în calitate de specialist principal în aparatul procurorului general. În prezent este procuror în Secția reprezentare în procedurile non-penale și implementare CtEDO din cadrul Direcției judiciare a PG. Lealin a fost chestionat de Comisia Vetting cu privire la achiziționarea unui apartament în 2014 și vânzarea acestuia în 2017, dar și cu privire la achiziționarea unei case în 2017 și sursele mijloacelor financiare pentru această tranzacție.
Vladislav Gribincea – Este director de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). El a promovat evaluarea Comisiei Vetting potrivit raportului din 11 aprilie curent. În timpul evaluării, Comisia a solicitat de la Gribincea clarificări suplimentare cu privire la unele aspecte care generau dubii, printre care donațiile primite de la soacra acestuia, neachitarea impozitelor de către soția avocatului, retrageri de sume mari în numerar și condițiile de achiziție a unor terenuri. Pe baza informațiilor obținute și a celor prezentate de avocat, membrii Comisiei au constatat că Vladislav Gribincea întrunește criteriile de integritate și promovează evaluarea.