Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ IGP a documentat 15…

VIDEO IGP a documentat 15 încălcări, dintre care cinci cazuri de blocare a traseelor și alte cinci de transportare organizată a alegătorilor

Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne a R. Moldova vine cu precizări despre încălcările documentate între orele 7:00-11:00. În această perioadă poliția a documentat 15 cazuri de încălcări, dintre care cinci cazuri de blocare a traseelor și alte cinci de transportare organizată a alegătorilor.

Poliția a constat cinci cazuri de blocare a traseelor către secțiile de votare.

A fost pornit proces penal pe numele persoanei care a folosit gaze lacrimogene la secția de votare din Varnița.

A fost constatat un caz de blocare a accesului spre secția de votare din Bender, poliția a intervenit, însă la moment situația din zonă este încordată.

Au fost constatate două cazuri de fotografiere a buletinului în mun. Chișinău și în Călărași.

A existat un caz de bănuială de corupere a alegătorilor, însă fapta nu s-a adeverit. Chiar și așa, poliția efectuează activitate de cumulare a probelor pentru a asigura o decizie motivată și legală.

Au fost constatate cinci cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare. Angajații IGP și ANTA au aplicat măsurile și pârghiile prevăzute de Codul Contravențional și de Codul Transportatorului: au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare și nu li s-a permis trecerea persoanelor.

A fost documentat un caz de agitație electorală la Sângerei.

Șeful adjunct al IGP a menționat că la Varnița situația este tensionată. Grupuri de cetățeni, împreună cu deputați din Parlamentul R. Moldova au recurs la activități de blocare a traseelor cu unități de transport, dar și cu prezența persoanelor.

Marin Maxian a menționat că se produc acțiuni de stopare a unităților de transport cu verificarea actelor persoanelor. El a menționat că nimeni, afară de autoritățile stabilite prin lege nu au dreptul de a stopa mijloacele de transport.

El a solicitat ca persoanele, cât și deputații să acționeze în conformitate cu legislația R. Moldova, iar toate toate verificările să le facă în comun cu polițiștii.

Sunt create incomodități cetățenilor care domiciliază în acea zonă. Neavând posibiliatea de a se deplasa, au profitat de faptul că transportul regulat de rută a fost pus la dispoziția cetățenilor care domiciliază în acea zonă, pentru a se deplasa dintr-o zonă în alta.

Poliția va documenta fiecare caz de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. Cetățenii care monitorizează desfășurarea alegerilor sunt încurajați să respecte legislația și să semnaleze toate încălcările sesizate.

Angajații poliției se află în raza de o sută de metri de la fiecare secție de votare. MAI a implicat peste 6000 de polițiști în asigurarea securității alegătorilor.