Ședința Parlamentului. Funcționarii din R. Moldova vor putea fi detașați la Comisia Europeană

Joi, 27 martie, Parlamentul se întrunește într-o nouă ședință. Pe agendă se regăsesc câteva inițiative din domeniul justiției: proiectul de lege cu privire la Curtea Constituțională, proiectul de lege care se referă la unele aspecte organizatorice privind comisiile de evaluare externă a judecătorilor și a procurorilor și proiectul de lege cu privire la evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor.
UPDATE 16:00 Echipamentul necesar pentru desfășurarea Campionatului European de Haltere, categoria seniori, va fi scutit de plata drepturilor de import a mărfurilor. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 71 de deputați.
UPDATE 15:58 Deputații au votat în prima lectură proiectul cu privire la modificarea Legii privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, care prevede că suma impozitului funciar pentru anul 2024 declarată de producătorii agricoli va fi rambursată acestora din contul TVA-ului acumulat.
UPDATE 15:56 Cetățenii vor primi avertizări despre situații de urgență și dezastre prin intermediul telefonului mobil. Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut dintre Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea Proiectului de susținere a managementului riscurilor de dezastre și rezilienței Republicii Moldova. Astfel, țara noastră va beneficia de un împrumut din partea Băncii Mondiale de 40 de milioane de dolari, acordat la condiții avantajoase.
UPDATE 15:54 Proiectul de lege care prevede că taxele pentru folosirea drumurilor vor fi calculate în funcție de numărul de kilometri parcurși, iar operatorii nu vor mai achita o taxă fixă pentru depășirea sarcinii masice pe osie și a masei totale admise a fost votat în a doua lectură de 72 de deputați.
UPDATE 15:50 Parlamentul a votat în a doua lectură pentru adoptarea proiectului care prevede modificări la Legea privind resortisanții statelor terțe care au obligația deținerii unei vize și resortisanții statelor terțe exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat a R. Moldova. Astfel, a fost schimbată lista țărilor ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru a traversa frontiera de stat a R. Moldova.
Modificarea legii a fost necesară pentru a implementa obligațiile internaționale asumate de țara noastră în contextul semnării unor acorduri privind abolirea regimului de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu încheiate cu Republica Arabă Egipt și India.
Totodată, va fi restabilit regimul de vize cu Republica Ecuador, după ce a fost denunțat Acordul încheiat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador. De asemenea, a fost reintrodus regimul de vize pentru cetățenii Republicii Cuba.
UPDATE 11:37 Parlamentarii au luat o pauză până la ora 14:00.
UPDATE 11:35 Deputații au adoptat un proiect de lege care va oferi posibilitatea consumatorilor casnici, conectați la sistemul centralizat de încălzire, de a regla individual temperatura în locuințe. Inițiativa legislativă are drept scop consolidarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) existente, în contextul promovării politicilor de eficientizare a consumului de resurse energetice.
UPDATE 11:26 Parlamentul a ratificat Acordul administrativ dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană, care va permite ca funcționarii din R. Moldova să fie detașați la Comisia Europeană, cu scopul de a consolida capacitățile țării noastre în procesul de aderare la UE. Aceștia vor putea participa la programele Experți Naționali Detașați (END) și Experți Naționali în Formare Profesională (ENFP), pentru a obține experiență în politicile de lucru ale Comisiei Europene.
Pentru programul ENFP, termenul de detașare este de la trei la cinci luni, iar în cazul END, termenul este de până la doi ani. R. Moldova va putea detașa funcționari publici care au activat cel puțin un an într-o instituție a statului și care, la revenire, vor contribui la procesul de integrare a țării noastre în UE.
Potrivit documentului, funcționarii moldoveni detașați își vor păstra statutul de angajați ai administrației publice din Republica Moldova, cu toate drepturile sociale și profesionale garantate de legislația în vigoare.
UPDATE 11:20 Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind detașarea experților naționali la instituțiile sau organismele Uniunii Europene, precum și modificarea cadrului normativ conex. Documentul reglementează detașarea personalului contractual din cadrul instituțiilor sau autorităților publice, sau de la angajatorii din R. Moldova. Prevederile stabilesc raporturile juridice dintre expertul național detașat și angajatorul din R. Moldova, precum și drepturile, garanțiile și obligațiile prevăzute.