Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Raportul de activitate al…

VIDEO Raportul de activitate al Avocatului Poporului pentru 2023, prezentat în plenul Parlamentului

Douăzeci și două de subiecte vor fi examinate în cadrul ședinței plenare de joi, 28 iunie. Pe agendă se află inclusiv examinarea inițiativei legislative privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate.

UPDATE 18:38 Se supune votului proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2023.

57 – pentru

1- contra

1 – nu au votat

UPDATE 16:30 Se prezintă Raportul anual privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2023.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și-a început prezentarea raportului prin a adresa felicitări cetățenilor din R. Moldova cu ocazia deschiderea negocierilor cu UE.

„Vreau să felicit cetățenii R. Moldova cu ocazia deschiderii oficiale a procesului de negociere de aderarea a R. Moldova la UE. Acest fapt este important, inclusiv din punct de vedere a protecției și respectării drepturilor omului în R. Moldova. UE oferă stabilitate, siguranță, dar cel mai important – standarde de protecție și respectare a drepturilor omului”, a precizat Panico.

UPDATE 16:15 Se prezintă proiectul de lege privind exceptarea de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a unor mărfuri transportate în regim de tranzit prin teritoriul R. Moldova.

Proiectul a fost vota în prima lectură cu votul a 60 de deputați. 15 deputați au votat împotrivă, iar 5 – deloc.

UPDATE 15:50 Se analizează Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (declararea averii și a intereselor personale).

Proiectul a fost votat în prima lectură cu votul a 59 de deputați.

18 deputați au votat Contra, 4 deputați nu au votat.

UPDATE 15:15 Mircea Catîrău a fost desemnat de Parlament în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 60 de deputați.

Candidatura lui Mircea Catîrău a fost propusă de fracțiunea PAS după ce Alexandr Berlinschii și-a dat demisia din această funcție.

Mircea Catîrău a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și are experiență de muncă în serviciul public. Acesta a activat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și la Ministerul Finanțelor, unde, până în prezent, a fost șef adjunct al Direcției coordonare politici publice.

Mircea Catîrău a fost numit în funcția de membru al CEC până la expirarea actualului mandat al Comisiei.

Potrivit legislației, Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri, iar opt dintre ei sunt desemnați de Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

UPDATE 13:28 A fost votat în prima lectură inițiativa legislativă cu referire la consolidarea prevederilor ce țin de Fișa cu date de securitate privind substanțele chimice a fost votat.

UPDATE 13:18 Proiectul Codului subsolului a fost susținut de Parlament cu votul a 60 de deputați. 10 parlamentari au votat contra, iar 13 s-au abținut.

UPDATE 12:02 Proiectul de lege pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol de amendare, semnat la București la 24 mai 2024, a Acordului dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău la 20 aprilie a fost votat în primă lectură cu 58 de voturi pro, 18 contra, în timp ce 7 deputați s-au abținut.

UPDATE 11:50 Parlamentul a votat cu 58 de voturi pentru ratificarea Amendamentului nr. 2 la Acordul-cadru de împrumut dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău.

UPDATE 11:48 A fost adoptat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative cu referire la perfecționarea guvernanței și reglementării sectorului de alimentare cu apă și de canalizare.

UPDATE 11:40 Deputații au votat în lectura a doua pentru aprobarea proiectului de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate.

Parlamentarii urmează să voteze și ratificarea Amendamentului nr. 2 la Acordul-cadru de împrumut dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău.

Pe agenda ședinței se mai regăsește și Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024.