Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Cum a fost pus…

LIVE Cum a fost pus la cale omorul din sectorul Rîșcani al capitalei. Doi complici de-ai atacatorului au fost reținuți

Sursa foto: ZdG

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, au venit marți, 3 septembrie, cu detalii noi din dosarul omorului din sectorul Rîșcani al capitalei.

Organele de drept au efectuat peste 150 de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație în acest dosar, iar doi complici de-ai atacatorului au fost reținuți: unul în R. Moldova și altul în Marea Britanie.

Viorel Cernăuțeanu: „(…) Pe 15 iunie 2024, în R. Moldova, prin Aeroportul Internațional Chișinău, cu ruta aeriană Larnaca – Chișinău, intră în țară 2 cetățeni străini. Unul care este killer-ul (BH/AK) și complicele nr. 1 (HT). Aceste două persoane au fost preluate de către o cetățeancă a R. Moldova, care este al treilea complice în procesul respectiv. Cetățeanca R. Moldova este și concubina complicelui nr. 1 (…). Killer-ul și complicele nr. 1 anterior au mai fost pe teritoriul R. Moldova (…). Complicele nr. 3 a avut un rol aparte, inclusiv preluarea și transportarea pe anumite deplasări din municipiul Chișinău (…). Pe 22 iunie, la ora 15:36, killer-ul și-a procurat bicicleta dintr-un centru comercial (MallDova, n.red.), acolo unde refuză de a da datele pentru a beneficia de anumite reduceri și în același timp nici nu dorește obținerea unei garanții pentru bicicletă. La o perioadă foarte scurtă de timp părăsește centrul comercial și se deplasează spre direcția Botanica, bd. Dacia – strada Hristo Botev. Complicele nr. 1 avea câteva roluri importante. În primul rând este cetățeanul care, conform cercetărilor, s-a stabilit că a utilizat două cartele – una cu +90 și alta cu +373. De pe cartela cu +90, prin intermediul aplicației Airbnb, asigură închirierea unui apartament în apropiere de locația unde a avut loc crima, iar prin intermediul cartelei +373 are comunicări cu proprietarul apartamentului sau cu complicele nr. 3 cu carea sigura anumite procese de comunicare în comiterea crimei (…).

La fel, s-a constatat că complicele nr. 1 deținea un apartament în apropiere de locația unde a fost comisă crima, cu vizibilitatea de la balcon către locul nemijlocit al crimei. Pe balcon era instalată cameră video care monitoriza toată locația respectivă (…). Precizez că ei nu locuiau în acest apartament, fiind dat în chirie (…). Complicele nr. 1 a părăsit R. Moldova cu zborul spre Istanbul. Pe 7 iulie, prin punctul de trecere a frontierei Sculeni, intră al treilea cetățean străin (complicele 2 (KA)), din Germania (…). Complicele nr. 1 a părăsit teritoriul R. Moldova pe 3 iulie, cu ruta Chișinău-Istanbul. Complicele nr. 2, cel care a închiriat mijloacele de transport și a asigurat procesul de deplasare aici, părăsește R. Moldova pe 10 iulie, prin punctul de trecere a frontierei Leușeni (…). Pe 10 iulie, killer-ul a părăsit teritoriul R. Moldova, prin vama Sculeni. În aceeași zi, prin aeroportul din Iași pleacă spre direcția Bergamo, Italia (…). Killer-ul a declarat răzbunare lui Eren Izzet (cetățeanul străin ucis, n.red.) încă din 2012, când ultimul l-a omorât pe fratele killer-ului (…)”.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Victor Furtună: „(…) Imediat după săvârșirea omorului, organele de drept s-au autosesizat. A fost pornită o cauză penală (…). La câteva zile după săvârșirea omorului, organelor de drept le era foarte clară imaginea infracțiunii, rolurile persoanelor, dar din anumite raționamente tactice s-a decis să nu anunțăm publicul, pentru că exista riscul să perliclităm mersul urmăririi penale. Pe 5 august 2024 au fost identificate probe suficiente pentru punerea sub învinuire a celui care a săvârșit infracțiunea și a celor doi complici care fost puși sub învinuire pentru complicitate la omor. În privința persoanelor a fost emisă ordonanță și anunțați în căutare internațională, cu emiterea a câte un mandat de arestare preventivă. Pe 30 august, complicele nr. 1 a fost reținut pe teritoriul Marii Britanii. În prezent urmează să clarificăm procedura. dacă este posibilă sau nu extrădarea acestuia. În caz contrar legea ne oferă mai multe alternative de acțiune. Pe 2 septembrie 2024, complicele nr. 3 a fost reținut pentru 72 de ore. Urmează a fi emisă o ordonanță de punere sub învinuire pe numele persoanei și decisă măsura preventivă care urmează a fi aplicată (…). Pe caz au fost efectuate peste 150 de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație (…). Noi suntem sigur că cercul implicat în săvârșirea acestei infracțiuni nu se limitează la aceste persoane (…)”.

Sursa: captură foto Privesc.eu

Pe 10 iulie 2024, un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat mortal la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Omorul a fost comis de un bărbat, cu fața acoperită de o cască, în timp ce se deplasa pe o bicicletă electrică. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul care a fost ucis era liderul unei „grupări criminale”. Anterior, acesta a fost anunțat pe canalele Interpol de către autoritățile din Marea Britanie pentru arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

Bărbatul nu a fost extrădat din R. Moldova pentru că a depus cerere de azil. În urmă cu doi ani i-a fost refuzată acordarea azilului, dar până acum nu există o decizie definitivă a instanței de judecată. Anchetatorii examinează versiunea unei reglări de conturi între „grupări criminale” sau lichidarea intenționată a cetățeanului turc, pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar din Marea Britanie.

Ulterior, autoritățile de la Chișinău au inițiat o anchetă de serviciu la IGM, pentru „investigarea procedurilor legale aplicate de funcționari” în cazul liderului unei „grupări criminale” din Turcia care a fost asasinat în sectorul Rîșcani al capitalei. Pe 10 iulie mai multe instituții ale statului au fost audiate la Parlament pe acest subiect. Potrivit președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, cetățeanul turc a fost reținut pe teritoriul R. Moldova aproximativ 560 de zile, însă termenul maxim prevăzut în legislație este de 180 de zile.

Poliția a reținut două persoane în cazul cetățeanului turc împușcat mortal.