Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Peste 100 de tineri,…

VIDEO Peste 100 de tineri, cu finanțarea lui Ilan Șor și sub paravanul ONG-ului „Evrazia”, au fost instruiți la Moscova pentru a crea destabilizări în R. Moldova, spun oamenii legii

Captură de ecran: privesc.eu

Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, și procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Special (PCCOCS), Victor Furtună, au susținut joi, 17 octombrie, un briefing de presă despre „acțiunile forțelor de ordine pentru contracararea intențiilor de destabilizare pe teritoriul R. Moldova, în perioada următoare”.

Potrivit oamenilor legii, începând cu mai 2024, Ilan Șor, sub paravanul ONG-ului „Evrazia” a finanțat deplasarea a peste 100 de tineri într-o suburbie a Moscovei, sub pretextul unor vizite „cultural-artistice”. Acestea erau însă instruite acolo cum să acționeze la proteste pentru a crea dezordini în masă.

„Mergeau echipe a câte 30 de persoane, în număr total ajungând la peste 300 de persoane, care au mers in suburbia din Federația Rusă, unde aceste persoane au fost pregătite pentru diferite de proteste, comportamentele care trebuie să le manifeste, tactici de provocare, înfruntarea inteligenta a cordoanelor, sustragerea obiectelor la oamenii legii, cum sa intervină la intervențiile organelor de forță”, a relatat șeful IGP.

O parte din acești tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare „Wagner” și „Ferma”. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfășurat de la începutul lunii septembrie și până la mijlocul lunii octombrie.

Motivația pentru dezordini era fie falsificarea alegerilor, fie susținerea unor candidați la alegeri. „Aceste idei urmau a fi induse acestor grupuri cu scopul organizării dezordinilor”, a explicat Cernăuțeanu.

În urma a 88 de percheziții efectuate în mai multe localități din Nordul, Centrul și Sudul țării miercuri, 16 octombrie, au fost ridicate mijloace financiar de peste 1 600 000 lei. De asemenea, au fost ridicate și alte obiecte destinate organizării dezordinilor în masă: liste cu activiști, pliante, calculatoare portabile, telefoane performante, haine cu diverse inscripții, semnături electronice care nu aparțin persoanelor percheziționate, cartele bancare de la băncile Federației Ruse,  precum și tichete de îmbarcare la avion cu destinația Chișinău-Istanbul-Moscova.

Totodată, au fost ridicate și probe ale relației membrilor grupului infracțional cu partide afiliate lui Șor – contracte și legitimații ale unui astfel de partid. Suplimentar, a fost ridicată ștampilă unei organizații neguvernamentale, precum și înscrisuri de ciornă cu măsura organizatorică a unei alte astfel de organizații.

Patru dintre cetățenii R. Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă, din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile.

Oamenii legii atenționează tinerii să evite implicarea în acțiuni care depășesc cadrul legal al unui protest pașnic și care ar putea degenera în dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor – acțiuni care se pedepsesc cu până la 8 ani închisoare.