Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderul Hamas, Yahya Sinwar, „foarte…

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, „foarte probabil” să fie ucis în Gaza, susține armata israeliană

Sursa: AP /John Minchillo

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, despre care se crede că a fost creierul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, a fost „foarte probabil” ucis după ce forțele israeliene (IDF) s-au implicat și au ucis trei militari în timpul operațiunilor terestre din Gaza joi, 17 octombrie, a declarat IDF, scrie Euronews.

Sinwar a devenit liderul Hamas în Gaza după ce l-a înlocuit pe Ismail Haniyeh în urma asasinatului său la Teheran în august.

IDF A spus că identitățile celor trei nu au fost confirmate până acum, dar se „verifică posibilitatea” ca unul dintre ei să fie Sinwar. Bani, documente și arme au fost găsite pe cadavrele militanților, potrivit unui comunicat transmis presei interne. Armata israeliană a recuperat cadavrele pentru un test ADN.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1170 de persoane au fost ucise. Alte 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.