Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderul Hamas a fost ucis…

Liderul Hamas a fost ucis în Iran. „A fost ucis într-un raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”

Sursa: CNN

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis astăzi, 31 iulie, în Iran, au declarat soldații palestinieni și Gărzile Revoluționare ale Iranului, trupele paramilitare de elită de la Teheran, în declarații separate, transmite Reuters. Casa Albă a luat cunoștință de rapoartele privind uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a declarat un purtător de cuvânt, dar a refuzat să comenteze imediat mai mult, transmite CNN.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran, relatează agenția de presă palestiniană de stat Wafa, citată de The Guardian. Grupurile naționale și islamice palestiniene au cerut, de asemenea, o grevă generală și demonstrații în masă ca răspuns la asasinat.

Turcia a condamnat de asemenea asasinarea lui Haniyeh și a declarat că atacul a vizat răspândirea războiului din Gaza la nivel regional, relatează Reuters, citat de The Guardian, publicând o declarație a Ministerului de Externe: „S-a dovedit încă o dată că guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu nu are nicio intenție de a obține pacea”.

Pe de altă parte, Iranul organizează, miercuri, o reuniune de urgență a Consiliului său Suprem de Securitate Națională la reședința liderului suprem, un eveniment care are loc în circumstanțe extraordinare, potrivit a doi oficiali iranieni. La reuniune participă și generalul Ghaani, comandantul șef al forțelor Quds, transmite New York Times.

Gruparea islamistă a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”. Hanieh a participat marți la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului.