Librarul recomandă: Cinci cărți de citit în aprilie
Diana Mihuță este jurnalistă și librar la „Cărturești”. În fiecare lună, Diana va prezenta un top al celor mai delicioase apariții editoriale, al clasicilor la care să revenim, dar și al cărților care ne pot ajuta să trecem mai ușor prin vremuri de restriște.
Nu-mi plac topurile de carte, simt că trebuie să o citesc neapărat pe cea din fruntea topului. Așa că vă prezint, mai degrabă, cinci cărți de luat aminte luna aceasta.
- „Atunci când am fost fericiți” de Gong Ji-Young, publicată în 2020 la editura Paralela 45. O autoare populară în Coreea de Sud, laureată a mai multe premii literare iar romanul a fost ecranizat în 2006
După cea de-a treia încercare de sinucidere, Yu-jeong este pusă să aleagă între a fi internată într-o clinică de psihiatrie și a o acompania pe mătușa ei, o călugăriță în vârstă, într-o misiune caritabilă, ce presupune o serie de întâlniri săptămânale cu prizonieri condamnați la moarte. În timpul vizitelor la închisoare, femeia îl cunoaște pe Yun-su, un bărbat care pe parcursul vieții s-a intersectat doar cu violență și sărăcie și pe care îl așteaptă un destin tragic în spatele gratiilor. Între cei doi se stabilește o conexiune neașteptată.
Colecția „Ficțiune fără frontiere” de la Editura Paralela 45 aduce o serie de romane scrise în toate colțurile lumii, lăsându-ne să cunoaștem culturi diferite dar aceleași valori umane.
- „Vulpea argintie” de Antonina Sârbu, publicată la editura Arc în 2018
Sonia, personajul central al narațiunii, iscusită țesătoare de covoare, născută în interbelic, școlită și educată la Cernăuți, cu un destin tulburător de dramatic, are norocul să-l întâlnească pe Efim – fotograful, bărbatul vieții ei, care în scurta, dar intensa perioadă a iubirii lor, a făcut-o să cunoască împlinirea, ceea ce i-a dat forță și curaj să treacă prin toate urgiile vieții. Anii grei de închisoare, moartea năprasnică a primului copil, pierderea unei mâini în urma unei răbufniri de gelozie a celui de-al doilea soț… – niciuna din aceste cumplite încercări prin care trece femeia nu pare a fi mai puternică decât dragostea ei față de Efim, mai exact, decât amintirea unei iubiri care a făcut-o fericită.
Omagiul pe care-l putem aduce unei scriitoare este să-i citim cărțile. Antonina Sârbu, jurnalistă și scriitoare, a plecat dintre noi luna aceasta.
- „Să nu lași moartea să te găsească” de Bogdan Răileanu, publicată la editura Polirom în 2020
Aceasta este povestea lui Arhip, ciobanul care e posibil să fi adus la viață balada „Miorița”. El pornește în transhumanță alături de alți trei ciobani din Munții Vrancei spre câmpie. Pe drum, cel mai tânăr dintre ei este ucis în condiții neclare. Datoria lui Arhip este acum să-l ducă pe tânărul mort înapoi în satul de munte, iar această călătorie se transformă într-o confruntare cu moartea care îl face pe cioban să-și împlinească destinul – să dea lumii o baladă și un mit fondator.
O noutate care frige mâinile atunci când dai de ea în librărie – hai că mulți dintre noi ne-am imaginat ce-am face în locul ciobănașului din Miorița.
- „iPhuck 10” de Victor Pelevin, apărută la editura Curtea Veche anul acesta
Porfiri Petrovici este un algoritm literar-polițist care investighează crime și scrie romane pe baza lor, obținând astfel fonduri pentru Direcția Poliției, în proprietatea căreia se află. Maruha Cho este o curatoare cu notorietate și bani, specializată în așa‑numitul „ipsos“ – forma de artă caracteristică primului sfert al secolului XXI. Când Maruha trebuie să analizeze unele zone murdare ale pieței de artă contemporană, îl închiriază pe Porfiri Petrovici drept asistent. Dar în relația lor ambiguă intervine iPhuck 10, cel mai recent și mai scump gadget de făcut sex de pe piață, care și el poate fi programat ca detectiv.
Romanul original a fost publicat în 2017. Victor Pelevin este renumit prin faptul că publică câte un roman pe an, care apare în luna septembrie, iar temele abordate sunt o oglindă societății din anul publicării. De asemenea, Victor Pelevin este renumit prin faptul că evită viața publică.
- „Ursulețul Afinel sau Calendarul visurilor” Anastasia Volhovskaia, publicat la editura Prut în 2019
Conform calendarului visurilor, azi, 10 aprilie este ziua valsului și nimic mai mult nu trebuie să ne preocupe. Publicată în 2018 la editura Vivat books din Ucraina, „Ursulețul Afinel” poate face sărbătoare din fiecare zi, atât pentru copii cât și pentru adulți. Noi aici, în librărie, ne-am zis că de Ziua Studierii Fluturilor (3 Mai) așa și vom face.