Liberalizarea comerțului între UE și R. Moldova, prelungită pentru încă un an. Siegfried Mureşan: „Consider că trebuie să luăm o decizie pentru liberalizarea permanentă”

Parlamentul European a decis prelungirea cu încă un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și Uniunea Europeană (UE). Propunerea a fost susținută de 577 de deputați, 36 au fost împotrivă, iar 18 s-au abținut, anunță europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.
Astfel, R. Moldova va beneficia încă un an de suspendare taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din țară către Uniunea Europeană.
„Vrem să oferim cât mai mult acces Republicii Moldova pe piața europeană, în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al țării. Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022, am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare (…) Astăzi am decis să prelungim această decizie pentru încă un an”, a scris europarlamentarul.
Potrivit acestuia, în ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.
„Tocmai din acest motiv, consider că trebuie să luăm o decizie pentru liberalizarea permanentă a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor și cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți”, a punctat Siegfried Mureşan.
Decizia este adoptată înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023.
La începutul lunii iunie 2022, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Dintre acestea, R. Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia.
La 5 iulie 2022, Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din R. Moldova în Uniunea Europeană.