Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Legea cu privire la „agenții…

Legea cu privire la „agenții străini” a fost semnată de președintele parlamentului georgian, Shalva Papuashvili

People take part in a protest against a draft bill on "foreign agents" in Tbilisi, Georgia April 15, 2024. REUTERS/Irakli Gedenidze

Președintele Parlamentului georgian, Shalva Papuashvili, a semnat astăzi, 3 iunie, legea cu privire la „agenții străini”, care a provocat o criză politică în țara din Caucazul de Sud și a atras critici dure din partea aliaților săi occidentali, scrie Reuters.

Președintele Parlamentului, Shalva Papuashvili, a semnat proiectul de lege după ce parlamentarii guvernului au votat săptămâna trecută pentru a depăși un veto al președintelui Salome Zourabichvili, care l-a criticat, a informat luni presa georgiană, citată de Reuters.

Legislația impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină” și introduce amenzi pentru încălcări, precum și cerințe oneroase de divulgare.

Oponenții proiectului de lege organizează de mai bine de o lună unele dintre cele mai mari proteste din Georgia de la independența față de Moscova în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Un grup de ONG-uri georgiene a declarat că va contesta legislația la Curtea Constituțională și pregătește o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a informat presa georgiană săptămâna trecută.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au criticat proiectul de lege. Grupurile de opoziție georgiene o numesc „legea rusă”, spunând că este modelată după legislația rusă folosită pentru a-i viza pe oponenții președintelui Vladimir Putin. Rusia neagă orice rol în susținerea proiectului de lege, pe care l-a apărat împotriva criticilor occidentale, potrivit Reuters.

Proiectul de lege, care ar cere organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, a declanșat o criză politică continuă în Georgia, unde mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere retragerea proiectului de lege.

Vezi și: Circa 50 de mii de protestatari au ieșit în stradă împotriva legii „agenților străini” din Georgia