Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lavrov avertizează „capetele fierbinți de…

Lavrov avertizează „capetele fierbinți de la Chișinău să nu utilizeze criza energetică pentru soluționarea problemei transnistrene”. Răspunsul MAE

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat autoritățile de la Chișinău că „utilizează criza energetice din țară pentru o soluționare forțată a problemei transnistrene”, avertizând „că Rusia va reacționa la orice provocare și va asigura protecția cetățenilor și trupelor ruse din regiunea transnistreană”. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe MAE au răspuns că „declarațiile lui Lavrov sunt neconstructive și contravin eforturilor de promovare a unui climat de stabilitate și securitate în regiune”.

„Vrem să avertizăm din nou „mințile fierbinți” de la Chișinău să nu-și facă iluzii cu privire la utilizarea crizei energetice din țară pentru o soluționare forțată a problemei transnistrene.

Rusia va reacționa adecvat la orice provocare și va asigura protecția cetățenilor ruși din Transnistria, a contingentului de pacificatori, a militarilor Grupului Operativ al Trupelor Ruse și a depozitelor militare din localitatea Cobasna”, a spus Lavrov într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Rusia.


Totodată, acesta Lavrov a mai declarat că „autoritățile de la Chișinău pun responsabilitatea pentru toate problemele interne, pe seama Rusiei”.

„Această politică face parte dintr-o campanie rusofobă desfășurată în țară și confirmă faptul că regimul anti-popular nu are nimic altceva de oferit decât mitul „amenințării rusești”.

Chișinăul a intensificat presiunea financiar-economică și logistică asupra Tiraspolului. Practic, au avut loc tentative de strangulare economică a malului stâng al Nistrului.

Criza energetică care a lovit regiunea la sfârșitul anului 2024 – începutul anului 2025, din cauza refuzului conducerii moldovene de a recunoaște datoria față de „Gazprom” și a refuzului Kievului de a prelungi tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, a scos în evidență indiferența Chișinăului față de Transnistria.

Partea moldovenească evită deschis să rezolve problemele de gaz apărute din vina sa”, a spus Lavrov.

La scurt timp, au reacționat autoritățile de la Chișinău. „Declarații nefondate și nejustificate – astfel au calificat reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe intervențiile lui Lavrov.

„Situația critică legată de resursele energetice din regiunea transnistreană este rezultatul deciziei companiei ruse Gazprom, care nu și-a onorat obligațiile comerciale de livrare a gazelor naturale către R. Moldova, conform contractului valabil până în 2026.

Federația Rusă utilizează, din nou, resursele energetice drept pârghie politică în scopul de a destabiliza țara noastră.

Republica Moldova și-a reafirmat constant angajamentul pentru soluționarea pașnică, exclusiv prin metode politice și negocieri, a diferendului transnistrean”, se arată în mesajul MAE.

Totodată, reprezentanții MAE au recomandat părții ruse să se abțină de la reacții provocatoare.

„Îndemnăm partea rusă să se abțină de la retorică provocatoare și să contribuie la susținerea unui dialog pașnic.

Republica Moldova își menține ferm angajamentul față de respectarea normelor de drept internațional și protejarea intereselor cetățenilor săi, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, în conformitate cu Constituția țării”.

Astăzi, și prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a ieșit cu o declarație în limba rusă pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Premierul declară că „suferința oamenilor din regiunea transnistreană este pe conștiința Kremlinului, așa cum Guvernul R. Moldova dorește ca în regiunea transnistreană să fie gaz, dar Kremlinul NU vrea reluarea livrărilor de gaze”.

Locuitorii din regiunea transnistreană au început anul în beznă și frig, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2025, încălcând-și astfel obligațiile contractuale. Lipsa gazului a dus și la o insuficiență a energiei electrice.

Conform jurnaliștilor de la Zona de Securitate.md, în lipsa energiei, majoritatea întreprinderilor din regiunea transnistreană și-au suspendat activitatea, iar mii de oameni au rămas temporar fără serviciu. Autoritățile de la Chișinău susțin că au propus în repetate rânduri ajutor pentru locuitorii din stânga Nistrului, însă pretinsele autorități de la Tiraspol l-au refuzat.

Gazprom nu a făcut luni, 20 ianuarie, rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Anunțul a fost făcut marți, 21 ianuarie, de către Ministerul Energiei, deși liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”.

Lipsa rezervărilor pentru a livra gaze naturale în stânga Nistrului ar putea însemna că regiunea va continua și în februarie să fie lipsită de gaze. Ba mai mult, conform unor estimări anterioare ale autorităților de la Chișinău, Tiraspolul ar avea cărbuni pentru a produce energie electrică doar până la sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce ar însemna că din februarie trebuie să găsească alte modalități de producere sau import de energie. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari, a notat Ministerul.