Lasconi spune că nu crede că a existat o influenţă din partea Rusiei în alegerile din România
Candidata la prezidențialele din România, anulate de către Curtea Constituțională (CCR), Elena Lasconi, afirmă că nu crede că ajutorul pe care l-a obținut contracandidatul său Călin Georgescu la prezidențiale venea din partea Rusiei. Asta deși mai multe documente declasificate în decembrie arătau, potrivit Consiliului Suprem de Apărare al Țării, că din partea Federației Ruse a existat „un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”.
Candidata Uniunii Salvați România (USR) la prezidențiale a declarat, în cadrul unei emisiuni de la digi42 din 23 ianuarie, că documentele declasificate nu includeau dovezi „palpabile” despre interferența Rusiei, cum a fost în cazul R. Moldova.
„Eu nu cred că a existat o influenţă din partea Rusiei. Aşa suntem lăsaţi să credem. Cred că vine din altă parte ajutorul pe care l-a primit domnul Georgescu. Gândiţi-vă că au trecut 35 de ani de la Revoluţie şi noi tot căutăm terorişti. O să mai treacă 35 de ani şi o să continuăm să căutăm ruşii de la alegeri. A fost o decizie, un abuz care nu mai poate să fie reparat. Este ireparabil. Au fost trei abuzuri ale CCR.
(…) Eu nu spun că ştiu (că nu a fost o influenţă a Rusiei – n. r.). Eu spun că nu am văzut nicio dovadă. Nu am văzut nimic palpabil. În raportul făcut de serviciile secrete din Republica Moldova există clar influenţa Rusiei în ziua votului, cu cumpărat de voturi şi aşa mai departe. Noi nu am văzut nimic despre influenţa Rusiei și nu l-am auzit pe președinte vorbind despre asta. Este absolut incredibil că după atâta timp de la anularea alegerilor nu avem nicio dovadă. Deja există oficiali occidentali care îşi pun semne de întrebare: ce s-a întâmplat în România? Iar aceste decizii ale CCR sunt ireparabile şi au un precedent extrem de periculos. Practic, se vor organiza alegeri prezidenţiale până când doreşte Curtea Constituţională”, a declarat lidera USR, joi, la Digi24.
Elena Lasconi a subliniat că răspunsul referitor la influenţarea alegerilor trebuie să îl ofere instituţiile de specialitate.
Mai multe investigații jurnalistice de la diferite instituții media au realizat anchete despre rețelele rusești folosite în campania lui Călin Georgescu.
Printre acestea se numără și investigația Financial Times (FT) care a arătat că campania candidatului la președinția României, Călin Georgescu a fost susținută de o rețea rusească folosită și în timpul pandemiei în Franța și Germania, pentru a induce teama de vaccinuri. Sunt aceiași oameni care au lucrat la campaniile prezidențiale ale lui Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, în 2014 și 2018. Detalii aici.
De asemenea, Snoop.ro a descoperit sute de publicații, influenceri și reclame finanțate cu bani de la Moscova, care propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în peisajul media din România de cel puțin opt ani. Impactul asupra publicului se resimte pe termen lung, orientând votul la alegerile prezidențiale și parlamentare către partide și candidați extremiști. Detalii aici.