La Adunarea Generală a ONU, Dorin Recean a solicitat comunității internaționale să reafirme necesitatea retragerii trupelor rusești din R. Moldova
Șeful Guvernului de la Chișinău, Dorin Recean, a susținut un discurs în plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe 27 septembrie, în cadrul căruia a menționat și problema regiunii transnistrene.
Potrivit comunicatului emis de Guvern, Recean a accentuat că țara noastră își dorește soluționarea justă și pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. În acest context, premierul a lansat un apel către comunitatea internațională să reafirme necesitatea retragerii imediate și necondiționate a trupelor rusești din R. Moldova.
Cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU a avut ca temă centrală „Unitate în diversitate pentru pace, dezvoltare durabilă și demnitate umană pentru toți, pretutindeni”.
Prim-ministrul Dorin Recean a întreprins vineri, 27 septembrie, o vizită în Statele Unite ale Americii, la New York. În cadrul vizitei în SUA, Dorin Recean a avut întrevederi de nivel înalt, inclusiv cu conducerea ONU, iar pe finalul vizitei se va întâlni cu reprezentanți ai diasporei moldovenești în SUA.
Despre conflictul transnistrean
Stoparea ostilităţilor în conflictul armat de pe Nistru s-a produs în baza „Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului militar în regiunea transnistreană a R. Moldova” semnat la 21 iulie 1992 la Moscova.
VIDEO/ Un bărbat, oprit de un așa-numit pacificator rus. Expert: „Este o misiune de pacificare care de mult nu-și are rostul”
Potrivit informației de pe site-ul Ministerului Apărării, în scopul realizării prevederilor stipulate în Acord, a fost instituită Comisia Unificată de Control (CUC) ce include trei delegaţii: a organelor constituţionale a R. Moldova, Federaţiei Ruse şi administraţiei de la Tiraspol, precum şi reprezentantul Ucrainei în comisie. CUC prin hotărârile respective a instituit Zona de Securitate de-a lungul râului Nistru, compusă din trei sectoare: nord — Rîbniţa , centru — Dubăsari şi sud — Bender, cu lungimea de 225 km şi lăţimea 12-20 km, din care trebuiau să fie retrase forţele militare şi militarizate, obiectiv realizat de autorităţile din Chişinău şi nerealizat de administraţia de la Tiraspol, care pînă în prezent menţine în Zona de Securitate forţe militare considerabile, inclusiv trei din cele patru brigăzi de infanterie motorizată şi alte unităţi militare cu un număr total de efectiv de circa 3 500 persoane.
Prin hotărârile CUC au fost create şi introduse în Zona de Securitate Forţele Mixte de Menţinere a Păcii (FMMP), compuse din trei contingente: a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi a administraţiei de la Tiraspol.