Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   L-a amenințat Putin pe președintele…

L-a amenințat Putin pe președintele Timofti pentru a nu semna Acordul de asociere cu UE?

Invitat la o emisiune de la TV8, fostul președinte al R. Moldova, Nicolae Timotfi, a venit cu noi detalii despre cazul din Minsk, din 2014, când, la un summitul CSI, a avut o dispută cu Vladimir Putin, care încerca să-l convingă să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Timofti a relatat că a avut o discuție cu președintele rus înainte de luarea de cuvânt. Putin insista ca R. Moldova să nu semneze acordul de asociere.

„El aducea argumente că Republicii Moldova n-o să-i fie bine nici economic, nici politic, că acolo (n.r., în UE) sunt alte interese, iar noi suntem în sfera în care ne-am format și poporul este obișnuit să fie alături de Rusia și trebuie să fim împreună. Eu pe loc i-am respins aceste cuvinte și i-am spus: „Domnule președinte, noi am ales deja, și aceasta nu a ales președintele, fiindcă noi suntem republică parlamentară, ci nu prezidențială. Și dacă Parlamentul a ales să fim cu Uniunea Europeană, eu susțin pe deplin (n.r., această decizie)””, a povestit Nicolae Timofti.

Potrivit fostului șef de stat, drept răspuns, Putin a zis „să ne mai gândim”. Timofti a negat că ar fi fost amenințat de liderul de la Kremlin.

În timpul luării de cuvânt, episodul s-a repetat, Putin reiterând sugestia ca R. Moldova să nu semneze acordul de asociere, Timofti refuzând însă din nou.

Ex-președintele Nicolae Timfoti a relatat despre acest incident și într-un interviu pentru DW, menționând că Putin a încercat să-l trateze de pe poziții de superioritate. „Eu i-am explicat că la noi nu e ca în Rusia – că președintele nu poate schimba actele votate de Parlament și i-am spus tranșant că Moldova merge hotărât spre UE”, a spus Timofti în cadrul interviului, acordat în 2023.