Kremlinul dă de înțeles că alegerile din R. Moldova ar fi fost fraudate și susține că opoziția ar fi fost „lipsită de libertate”
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a descris campania electorală din R. Moldova ca fiind „lipsită de libertate” pentru opoziție. Totodată, comentând rezultatele referendumului, acesta a afirmat că ar fi observat „rate mecanic greu de explicat ale creșterii numărului de voturi” în favoarea lui Sandu și a susținătorilor integrării europene.
Dmitri Peskov susține că forțele de opoziție ar fi fost „persecutate” în această campanie.
„Au fost aruncați în închisori, au fost interogați, nu li s-a permis să intre în țară, mass-media au fost închise, resursele de internet au fost blocate”, a spus Peskov, fără a da niște exemple concrete în acest sens.
Cu toate acestea, consideră el, chiar și în contextul unei astfel de campanii, este posibil să se vadă „cât de mulți oameni nu sunt susținători ai ideologiei președintei în exercițiu Sandu”, deși aceasta a acumulat cele mai multe voturi, potrivit datelor CEC.
Despre declarațiile președintei în exercițiu că ar avea „dovezi care indică asupra unei fraude fără precedent”, Peskov a zis că aceste probe a cumpărării voturilor ar trebui cu siguranță prezentate.
Anterior, Comisia Europeană a declarat că votul din Moldova a avut loc „în condiții de interferență și intimidare fără precedent din partea Rusiei și a proxeneților săi, menite să destabilizeze procesele democratice”.
Statele Unite, prin purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a reiterat, după publicarea rezultatelor, că Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea sa europeană, însă a menționat că Kremlinul „nu a reușit” să-și atingă scopurile.
Pe 3 octombrie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, au susținut un briefing de presă în care anunță că peste 130 de mii de cetățeni au primit bani din Federația Rusă prin intermediul schemelor de corupere a alegătorilor puse la cale de Ilan Șor. Refugiat la Moscova, Șor a reacționat în aceeași zi, declarând că în realitate, amploarea transferurilor de bani și a numărului de oameni implicați este mult mai mare decât cea anunțată de poliție și procurori.
R. Moldova a trecut duminică prin două exerciții democratice importante – alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană.
- ULTIMA ORĂ Rezultatele alegerilor prezidențiale după procesarea a 100% din procesele verbale. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II. Câte voturi a obținut fiecare
- ULTIMĂ ORĂ Rezultatele preliminare ale referendumului pentru aderarea R. Moldova la UE, după procesarea a 100% din procesele verbale. Câte voturi au făcut diferența