Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kremlinul anunță că este dispus…

Kremlinul anunță că este dispus către un dialog cu SUA, dar subiectul Ucrainei trebuie să fie pe ordinea de zi

Foto: Reuters

Rusia consideră că este nevoie urgent de a avea discuții cu Statele Unite în domeniul securității, dar acestea trebuie să fie „cuprinzătoare” și să includă subiectul Ucrainei, a declarat vineri Kremlinul, potrivit agenției de știri Reuters.

„Este imposibil să „smulgem” segmente individuale din complexul general de probleme acumulate și nu vom face acest lucru. Prin urmare, suntem deschiși dialogului, dar unui dialog cuprinzător care să acopere toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuală legată de conflictul din jurul Ucrainei, legată de implicarea directă a SUA în acest conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Moscova este pregătită să discute cu Washingtonul despre riscurile nucleare.

Statele Unite resping afirmația Rusiei potrivit căreia, prin înarmarea Ucrainei, aceasta a devenit un protagonist direct într-un război menit să provoace o „înfrângere strategică” zdrobitoare Moscovei. Statele Unite afirmă că orice negocieri privind războiul sunt de competența Ucrainei.

Poziția Rusiei, așa cum a fost prezentată de Peskov, nu este nouă. Dar el a declarat reporterilor că lista subiectelor pe care Rusia și Statele Unite trebuie să le discute este în creștere.

„În general, acest dialog este foarte necesar, deoarece problemele se acumulează”, a spus Peskov.

Din punctul de vedere al Washingtonului, Putin este cel care, în al treilea an al războiului din Ucraina, completează lista problemelor de securitate.

Săptămâna aceasta, el a vizitat Coreea de Nord, țară înarmată nuclear, a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul acesteia, Kim Jong Un, și a declarat că ar putea furniza arme rusești Coreei de Nord ca răspuns la înarmarea Ucrainei de către Occident.

De asemenea, Putin a reiterat joi că are în vedere revizuirea doctrinei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare. Ultimul tratat rămas privind controlul armelor, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia și Statele Unite le pot desfășura, urmează să expire în 2026.