Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Klaus Iohannis și-a retras candidatura…

Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, că își retrage candidatura pentru funcția de Secretar General al Organizației, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, scrie G4media.

„Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, se mai arată în comunicat.

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a-și retrage candidatura este anunțată la  două zile după ce Ungaria și Slovacia au anunțat că-l susține pe premierul olandez la șefia NATO. Ţările NATO au căutat obținerea unui acord cu privire la succesorul lui Stoltenberg înainte ca liderii lor să se întâlnească la Washington în iulie.

Politico scria anterior că Iohannis a ajuns la o înțelegere cu aliații-cheie să renunțe la cursa pentru șefia NATO până la începutul lunii iunie, după două luni de competiţie pentru funcţia supremă în alianţă. În culise, potrivit publicației, o serie de oficiali şi diplomaţi europeni consideră că Iohannis juca pe termen lung şi se folosea de candidatura sa la NATO pentru a se poziţiona pentru un alt rol de rang înalt în UE.