Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Khalid Sheikh Mohammed, principalul învinuit…

Khalid Sheikh Mohammed, principalul învinuit de plănuirea atentatelor de la 11 septembrie 2001, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu anchetatorii

Foto: Spencer Platt/Getty Images

Khalid Sheikh Mohammed, principalul acuzat în cazul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, și doi dintre complicii săi au încheiat o înțelegere cu procurorii militari americani care, potrivit presei din SUA, îi va scuti de pedeapsa cu moartea, scrie BBC.

Khalid Sheikh Mohammed, Walid Mohammed Salih Mubarak bin Attash și Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi au fost închiși în toți acești ani într-o tabără de la baza americană Guantanamo Bay din Cuba.

Khalid Sheikh Mohammed a fost arestat în Pakistan în 2003, iar în 2008 a fost pus sub acuzare pentru mai multe capete de acuzare, printre care și cea principală de ucidere a 2 796 de persoane la 11 septembrie 2001, când două avioane de pasageri deturnate de atentatori sinucigași au intrat în turnurile World Trade Center din New York.

Khalid Sheikh Mohammed în 2003, după ce a fost arestat în Pakistanul, țara natală. Foto: GETTY IMAGES

Pentagonul a anunțat înțelegerea cu procuratura, fără a explica care au fost termenii, dar New York Times a aflat dintr-o scrisoare trimisă rudelor victimelor de către procurorul militar șef al SUA, contraamiralul Aaron Roeg, că inculpații au fost de acord să-și recunoască vinovăția și să primească închisoare pe viață în locul pedepsei cu moartea.

„În schimbul eliminării pedepsei cu moartea de pe lista pedepselor posibile, cei trei inculpați au fost de acord să pledeze vinovați pentru toate infracțiunile de care sunt acuzați, inclusiv uciderea a 2 976 de persoane”, se arată în scrisoarea citată de ziar.

Contraamiralul Roeg recunoaște în fața rudelor victimelor că decizia nu a fost ușoară, dar crede că este cea mai bună cale de a se face dreptate.

După cum amintește BBC, procesul lui Khalid Sheikh Mohammed și al asociaților săi a fost blocat ani de zile în faza preliminară, cu argumente centrate pe tortura la care au fost supuși inculpații în primele etape ale anchetei.

„Statele Unite încercau să decidă ce să facă cu privire la problema torturii la care au fost supuși Mohammed și alții în închisorile secrete ale CIA în anii 2000. Din această cauză, întrebarea procurorilor era dacă mărturiile obținute sub tortură erau admisibile în instanță”, explică postul american CNN.

Khalid Sheikh Mohammed, 59 de ani, s-a născut în Pakistan, a trăit în țări arabe, a studiat în SUA și a luptat în Afganistan împotriva sovieticilor.

Ancheta americană susține că el a fost cel care i-a sugerat liderului Al-Qaida, o organizație interzisă în multe țări, Osama bin Laden să între cu avioanele de linie deturnate în zgârie-nori din SUA și apoi a participat la selectarea și pregătirea unora dintre atentatorii sinucigași.

În plus, se crede că Mohammed a fost implicat în mai multe alte atacuri teroriste de profil înalt.