Principală  —  IMPORTANTE   —   Kent Logsdon, în ultima zi…

Kent Logsdon, în ultima zi de mandat: „Moldova era o țară diferită față de ceea ce este acum”

Sursa foto: Ambasada SUA în R. Moldova/ Facebook

„Când am venit pentru prima dată în R. Moldova, în luna februarie a anului 2022, Moldova era o țară diferită față de ceea ce este acum. Nu era aceeași țară în care trăim acum și sunt foarte mândru de faptul că SUA și-au oferit susținerea și ajutorul”. Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, într-un interviu pentru Agora, în ultima sa zi de mandat.

„(…) Am fost determinat să vin aici și să fac tot ce pot pentru a susține această relație și pentru a o face mai mare și mai puternică (…). Am fost încântat să am șansa de a călători, de a cunoaște oameni și să înțeleg ce gândesc oamenii”, a spus diplomatul pentru sursa citată.

Kent Logsdon spune că, în prezent, Moldova este o țară diferită, iar ultimii ani au fost provocatori prin contexte neașteptate și greu de gestionat.

„(…) Nimeni nu și-a dorit un război. Nimeni nu s-a așteptat la intențiile Rusiei de a reîncepe războiul în Ucraina. Acest lucru a reprezentat o provocare pentru mulți oameni din Moldova, provocări din punct de vedere economic, dar și o mare de iubire și susținere pe care moldovenii au oferit-o poporului ucrainean. Peste un milion de ucraineni au venit în R. Moldova. Susținerea pe care Moldova a oferit-o Ucrainei și faptul că Moldova continuă să ofere această susținere – este, de asemenea, o schimbare. O altă schimbare la care mă gândesc este aceea că astăzi Moldova are statut de țară-candidat. Un lucru pe care nu cred că l-am prevăzut în februarie 2022 și cred că nici mulți dintre moldoveni nu l-au intuit”, a accentuat el.

Pe 10 mai 2024, șeful diplomației R. Moldova, Mihai Popșoi, a avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, E.S. Kent Logsdon, care își încheie misiunea diplomatică în țara noastră. În cadrul întâlnirii, oficialii au trecut în revistă „relațiile bilaterale moldo-americane, suportul constant oferit țării noastre în implementarea reformelor, dar și proiectele care au fost realizate cu succes datorită sprijinului financiar al SUA”.

Pe 27 mai 2024, ambasadorul SUA la Chișinău, E.S. Kent Logsdon, a fost decorat de președinta Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”. Distincția a fost acordată „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la aprofundarea relațiilor moldo-americane și la implementarea reformelor democratice și economice în țara noastră, precum și pentru susținerea eforturilor R. Moldova de consolidare a securității naționale”.

Kent D. Logsdon este ambasador al SUA în R. Moldova de pe 28 decembrie 2021, atunci când a depus la Washington DC jurământul de intrare în funcție.

Kent D. Logsdon este diplomat de carieră (membru al Serviciului extern superior). A deținut funcția de șef de personal al ex-subsecretarului pentru creștere economică, energie și mediu, Keith Krach. Anterior, el a servit ca secretar adjunct adjunct principal în Biroul resurselor energetice. A ocupat funcția de șef adjunct al misiunii la Ambasada SUA la Berlin, Germania, în calitate de însărcinat cu afaceri din ianuarie 2017 până în mai 2018. Logsdon a fost șeful statului major al secretarului adjunct de stat pentru management și resurse din Washington, DC înainte de a pleca la Berlin.