Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kamala Harris insistă ca Netanyahu…

Kamala Harris insistă ca Netanyahu să contribuie la încheierea unui acord de încetare a focului în Gaza

Sursă: Reuters

Vicepreședinta americană, Kamala Harris, „l-a presat” joi, 25 iulie, pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, să contribuie la încheierea unui acord de încetare a războiului în Gaza, ceea ce ar ușura suferința civililor palestinieni. Cei doi au avut o întâlnire la Casa Albă, potrivit presei internaționale.

„Este timpul ca acest război să înceteze”, a spus Harris într-o declarație televizată după ce a purtat discuții față în față cu Netanyahu.

Kamala Harris, nu s-a ferit să vorbească despre criza umanitară care afectează Gaza după nouă luni de război între Israel și militanții Hamas.

„Nu ne putem permite să fim insensibili la suferință, iar eu nu voi fi tăcută”, a subliniat Harris, potrivit Reuters.

Remarcile au avut un ton tăios și serios și au ridicat întrebarea dacă ea va fi mai agresivă în relațiile cu Netanyahu dacă va fi aleasă președinte pe 5 noiembrie, însă presa internațională scrie că analiștii nu se așteaptă la o schimbare majoră a politicii SUA față de Israel, cel mai apropiat aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Conflictul a început la 7 octombrie, când militanții Hamas au atacat sudul Israelului din Gaza, ucigând 1 200 de persoane și luând peste 250 de prizonieri, potrivit bilanțului israelian.

Atacul de represalii al Israelului în Gaza a ucis peste 39 000 de persoane și a provocat o calamitate umanitară, cu cea mai mare parte a enclavei de coastă nivelată, oameni strămutați din casele lor, foamete și un deficit de ajutoare de urgență.

Biden s-a întâlnit anterior cu Netanyahu și i-a spus că „trebuie să reducă decalajele pentru a ajunge la o încetare a focului în Gaza și să elimine obstacolele din calea fluxului de ajutoare”, potrivit unui rezumat al întâlnirii furnizat de Casa Albă, citat de Reuters.

Netanyahu se va întâlni vineri cu rivalul republican al lui Harris, Donald Trump, la clubul Mar-a-Lago al lui Trump din Florida.

Oficialii americani consideră că părțile sunt mai aproape ca niciodată de un acord pentru o încetare a focului în schimbul eliberării de către Hamas a femeilor, bolnavilor, bătrânilor și ostaticilor răniți.

UN PARTID DIVIZAT
Conflictul din Gaza a divizat Partidul Democrat și a declanșat luni întregi de proteste la evenimentele lui Biden. O scădere a sprijinului în rândul arabo-americanilor ar putea afecta șansele democraților în Michigan, unul dintre puținele state susceptibile de a decide alegerile din 5 noiembrie, menționează presa internațională,

„Pentru toți cei care au cerut o încetare a focului și pentru toți cei care tânjesc după pace, vă văd și vă aud. Haideți să ajungem la o înțelegere, astfel încât să putem obține o încetare a focului pentru a pune capăt războiului”.

Într-un discurs susținut miercuri în Biroul Oval, Biden a citat dorința de unitate a Partidului Democrat în încercarea de a-l învinge pe Trump ca motiv principal pentru care a decis să nu candideze la realegere, ci să o susțină pe Harris pentru cursa din 2024.

Harris menține legături mai strânse cu progresiștii democrați, dintre care unii l-au îndemnat pe Biden să condiționeze livrările de arme americane către Israel din cauza îngrijorării legate de numărul mare de victime civile palestiniene din Gaza.

Statele Unite sunt un furnizor major de arme pentru Israel și au protejat țara de voturile critice ale Organizației Națiunilor Unite.

Biden și Netanyahu s-au întâlnit împreună cu familiile americanilor deținuți de Hamas, care și-au exprimat speranța pentru o încetare a focului care să includă eliberarea ostaticilor, scrie Reuters.