Jurnalistului Mihail Sirkeli i s-a acordat la Viena premiul Paul Weiss pentru contribuția sa la apărarea drepturilor omului
Premiul a fost instituit de organizația austriacă pentru drepturile omului Initiative Courage – Mut zur Menschlichkeit și este decernat anual la Viena câștigătorilor din trei categorii. Câștigătorul din acest an la categoria Jurnalism a fost Mihail Sirkeli, director al publicației nokta, jurnalist și prezentator de emisiuni de autor, anunță Nokta.md.
Organizația pentru drepturile omului Initiative Courage – Mut zur Menschlichkeit (Curaj pentru umanitate) a fost înființată în 2020 la Viena. Aceasta pledează pentru rute de evacuare legale și sigure pentru refugiați și lucrează pentru protejarea drepturilor refugiaților, concentrându-se pe proiecte de relații publice pentru a contracara narațiunile dezumanizante din jurul refugiaților și al grupurilor vulnerabile similare din prezent.
În acest scop, în 2023, organizația a instituit Premiul Paul Weiss pentru contribuție specială la drepturile omului sau, cum mai este cunoscut, pentru servicii aduse umanității. Premiul nu implică plăți în bani. În acest an, premiul este acordat pentru a doua oară.
Premiul este acordat în trei categorii:
- Activități în Austria
- Angajament internațional
- Jurnalism
La categoria „Jurnalism”, premiul a fost acordat lui Mihail Sirkeli, director al publicației nokta și prezentator de emisiuni de autor.
Organizatorii au declarat: „Munca dvs. curajoasă de expunere sub presiune ne-a impresionat profund. În multe părți ale lumii, raportarea factuală și critică întâmpină din ce în ce mai multe dificultăți, dar jurnalismul care spune adevărul rămâne colacul de salvare al democrației. Eforturile dvs. neobosite reprezintă un exemplu strălucit pe care dorim să îl onorăm.”
La celelalte două categorii, premiile au fost acordate lui Lukas Gachleitner Gertz și Comitetului Helsinki din Ungaria.
Premiu în onoarea lui Paul Weiss
Paul Weiss a fost un expert evreu austriac în drept internațional și coautor al Convenției de la Geneva privind statutul refugiaților. La vârsta de 31 de ani, el însuși a devenit refugiat, fiind nevoit să părăsească Austria în 1938 pentru a scăpa de naziști. A călătorit apoi la Geneva, dedicându-și viața ajutorării tuturor celor care au fost forțați să își părăsească casa și țara. Pentru contribuția sa la legislația internațională privind azilul, a fost supranumit „părintele fondator al protecției refugiaților”.