Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jurnaliștii Al Jazeera și-au evacuat…

Jurnaliștii Al Jazeera și-au evacuat birourile din Beirut, după ce au fost avertizați de Israel

Sursa: Times of Israel

Personalul Al Jazeera și-a evacuat birourile din centrul orașului libanez Beirut, joi, 17 octombrie, după ce au primit mesaje care îi avertizează să părăsească clădirea, similar avertismentelor de evacuare din Israel care au precedat bombardamentele. În aceeași clădire au fost evacuate și două ambasade, dintre care una este ambasada Norvegiei, scrie The Guardian.

Biroul Al Jazeera este situat în centrul orașului Beirut, la un kilometru de Moschea Albastră și Piața Martirilor, unde locuiesc persoanele strămutate.

Oamenii din Liban au primit mesaje și apeluri care îi avertizează să se evacueze înainte de bombardamentele israeliene din ultima lună, de când Israelul a început operațiunea Northern Arrows pe 23 septembrie. Unele dintre aceste mesaje s-au dovedit a fi alarme false, provocând panică în masă și ducând la arestarea autorilor de către forțele de securitate libaneze.

În context, Israelul, care luptă de aproape un an împotriva Hamas în teritoriul palestinian Gaza, a trimis marți, 1 octombrie, trupe în sudul Libanului.

Acesta spune că operațiunile sale din Liban urmăresc întoarcerea zecilor de mii de cetățeni acasă, după ce bombardamentele Hezbollah din timpul războiului din Gaza i-au forțat să evacueze din Israel.

Peste 1,2 milioane de libanezi au fost strămutați din cauza atacurilor israeliene și aproape 2 000 de persoane au fost ucise de la începutul atacurilor israeliene asupra Libanului din ultimul an, majoritatea în ultimele două săptămâni, au declarat autoritățile libaneze.