Judecătorii și procurorii care nu vor promova evaluarea externă ar putea să nu aibă dreptul de a emite acte de dispoziție până la examinarea contestației de către CSJ
O inițiativă legislativă care are drept scop eficientizarea evaluării externe a judecătorilor și procurorilor a fost votată în prima lectură de 58 de deputați. Proiectul prevede că candidații care nu vor promova evaluarea externă nu vor avea dreptul să emită acte de dispoziție, până la examinarea contestației de către Curtea Supremă de Justiție, pentru a reduce riscul de comitere a abuzurilor judiciare.
Potrivit unui comunicat al legislativului, autorii propun ca, în cazul unei contestări repetate, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să ia decizia finală despre promovarea sau nepromovarea evaluării.
„Respectiv, în cazul primei contestări, CSJ va examina cauza prin prisma legalității și corectitudinii procedurii, iar, în cazul unei contestări repetate, CSJ va examina cauza în fond”, se explică în comunicat.
Potrivit autorilor, această propunere va exclude reevaluarea de mai multe ori a aceleiași persoane de către Comisia pre-vetting și perpetuarea la nesfârșit a contestărilor. Modificările sunt propuse la două săptămâni după ce magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis contestația depusă de judecătoarea Ecaterina Buzu, care a candidat la funcția de membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și nu a promovat evaluarea reluată, și au dispus ca aceasta să fie evaluată din nou de către Comisia Pre-Vetting.
Proiectul de lege mai conține o soluție pentru problema perpetuării interimatelor. Astfel, șefii procuraturilor și adjuncții acestora, precum și adjuncții procurorului general vor fi inițial numiți în funcție și, concomitent, supuși evaluării externe a integrității. În așa fel, autorii urmăresc evitarea tergiversării numirii în aceste funcții.
„Spre deosebire de exercitarea interimatului, exercitarea acestor funcții asigură independența, stabilitatea și înlătură vulnerabilitatea determinată de riscul întreruperii în orice moment, din motive subiective, a exercitării interimatului în funcție”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Proiectul de lege va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.