Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătoria Hâncești a respins ca…

Judecătoria Hâncești a respins ca fiind neîntemeiată acțiunea inițiată de fostul judecător Alexei Paniș prin care a solicitat să fie emis un decret pentru numirea sa în funcție

Judecătoria Hâncești a respins ca fiind neîntemeiată acțiunea inițiată de fostul judecător Alexei Paniș împotriva președintei R. Moldova, Maia Sandu, prin care a solicitat să fie emis un decret prin care să fie numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile, de la data pronunțării dispozitivului hotărârii, prin intermediul Judecătoriei Hîncești, sediul Ialoveni.

Contactat de ZdG, Alexei Paniș spune că „evident că o să contest hotărârea. Abia aștept să văd hotărârea motivată a instanței”.

„Se respinge acțiunea în contencios administrativ inițiată de Paniș Alexei împotriva Președintelui Republicii Moldova cu privire la anularea actului administrativ individual defavorabil nr. 01-06-54 din 8 noiembrie 2022, în partea ce-l vizează pe Paniș Alexei și obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil, și anume, Decretul de numire/confirmare în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, ca fiind neîntemeiată”, se arată în dispozitivul hotărârii.

Hotărâre Alexei Paniș decret by Ziarul de Gardă

Audierile lui Alexei Paniș la Comisia Pre-Vetting

Alexei Paniș, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost audiat de Comisia Pre-Vetting la 13 ianuarie 2023, dar nu a trecut evaluarea externă. Paniș a considerat că decizia Comisiei în privința sa era „ilegală şi a fost influențată de factori politici” și a contestat-o în instanța de judecată.

Completul de judecată special a considerat atunci că Comisia de evaluare „nejustificat” a constatat „dubii serioase” în legătură cu sursa de mijloace bănești pentru împrumutul de 300 de mii de lei și cardul salarial al tatălui candidatului.

Această concluzie s-a bazat izolat doar pe actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate la 8 septembrie 2021, prin care s-a constatat că în perioada anilor 2012-2020 diferența dintre averea dobândită de părinții candidatului Alexei Paniș și veniturile acestora a fost de 1 928 091 de lei”, menționa Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Ulterior, la data de 16 aprilie 2024, Alexei Paniș a fost audiat public pentru a doua oară, iar în urma audierilor s-a stabilit de către Comisie să fie audiat a treia oară, la data de 3 iunie, audiere care a fost anulată ulterior.