Judecătoria Chișinău răspunde criticilor referitoare la decizia de specializare judecătorilor pe cazuri de corupție
După ce, în spațiul public, au apărut mai multe critici cu privire la dispoziția Judecătoriei Chișinău, privind specializarea judecătorilor în domeniul examinării cauzelor de corupție, instanța vine cu precizări la acest subiect.
În informația făcută publică astăzi, instanța punctează că specializarea judecătorilor în examinarea unor anumite tipuri de cauze nu este un fenomen nou, amintind că, anterior, Consiliul Superior al Magistraturii, prin hotărârea nr.34/3 din 24 ianuarie 2020, a admis în principiu demersul Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, referitor la specializarea judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane și a crimelor conexe și s-a dispus specializarea judecătorilor instanțelor judecătorești în domeniul combaterii traficului de ființe umane și a crimelor conexe.
La fel, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.289/25 din 13 octombrie 2020 s-a luat act de demersul Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, referitor la specializarea judecătorilor în domeniul crimelor de corupție și a celor conexe și s-a recomandat președintelui Judecătoriei Chișinău și președintelui Curții de Apel Chișinău să asigure specializarea profesională a judecătorilor instanțelor în domeniul infracțiunilor economice, infracțiunilor de corupție și a celor conexe.
În 2020, în contextul acestor specializări, „plenul Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat că specializarea judecătorilor în domeniile menționate ar spori eficiența actului de justiție, prin asigurarea calității procedurilor în fața instanțelor, cât și a deciziilor pronunțate de acestea. Asigurarea unui act de justiție eficient, accesibil și de calitate reprezintă o așteptare legitimă a cetățenilor unei societăți întemeiate pe respectul normei de drept, dar și un deziderat în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii”, se subliniază în informația mediatizată astăzi de Judecătoria Chișinău.
Totodată, se mai precizează că specializarea judecătorului garantează că acesta are cunoștințele şi experienţa necesară în domeniul său de competentă, iar cunoştinţele aprofundate ale judecătorului în acest domeniu juridic favorizează adoptarea unor decizii de o mai bună calitate și concentrarea dosarelor la un cerc restrâns de judecători specializaţi poate asigura consecvență în luarea deciziilor şi securitatea raporturilor juridice.
În document se mai explică de ce anume președintele de instanță a fost abilitat să asigure specializarea şi perfecţionarea profesională a judecătorilor instanţei.
„Potrivit art.16/1 al Legii privind organizarea judecătorească, sarcina specializării judecătorilor îi revine preşedintelui instanţelor judecătoreşti. Astfel, prin prisma prevederilor legale vizate, președintele instanței a fost abilitat cu dreptul de a stabili componența nominală la specializarea judecătorilor și respectiv acestuia este atribuit competența de constituire a completelor de judecată specializate”.
Explicația mai face trimitere la Comisia de la Veneția care, în opinia sa asupra inițiativei președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind crearea tribunalului specializat anticorupție au recomandat specializarea judecătorilor în examinarea cauzelor în domeniul anticorupție.
Judecătoria Chișinău reconfirmă că dispoziția sa din 20 februarie 2024, prin care s-a aprobat componența nominală a judecătorilor care vor examina cauzele menționate la pct.1 și 2 din hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.64/6 din 13 februarie 2024, rămâne în vigoare.