Judecătoria Chișinău, după întreruperea ședinței în dosarul concesionării Aeroportului: avocații apărării au fost amendați
„Judecătoria Chișinău dezaprobă şi regretă o astfel de conduită a apărătorilor într-un proces judiciar”. Astfel comentează reprezentanții instanței întreruperea celei mai recente ședințe de judecată din dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).
Completul de judecată califică comportamentul avocaților, care au înaintat din nou cerere de recuzare a președintei completului de judecată, Stella Bleșceaga, iar apoi au părăsit sala de judecată ca fiind „o încălcare a regulilor de etică și de conduită în ședințele de judecată și neconformare dispoziției instanței de judecată”. Reprezentanții Judecătoriei Chișinău susțin că au aplicat în privința avocaților o sancțiune sub formă de amendă.
„(…) Concomitent, completul de judecată cu privire la conduita profesională avocaților va adresa o sesizare către Uniunea Avocaților din R. Moldova. Judecătoria Chișinău dezaprobă şi regretă o astfel de conduită apărătorilor intr -un proces judiciar (…).
(…) În ședința de judecată fixată pentru 27 mai 2024 urma să fie continuată examinarea cauzei penale în ședința preliminară cu soluționarea chestiunilor prevăzute de art. 345 CPP. Însă, unul din avocații apărării a înaintat din nou cerere de recuzare președintelui completului de judecată. Completul de judecată a reținut la dosar cererea de recuzare, a anunțat participanții la proces că cererea urmează a fi repartizată în mod aleatoriu pentru examinare unui alt judecător, precedând de formarea completului de judecată pentru examinare acestei cereri şi în conformitate cu art. 35 alin. (2) CPP a dispus continuarea examinării cauzei.
Însă, acest fapt nu a fost acceptat de avocații părții apărării, exprimând dezacord şi ca reacție au părăsit în mod arbitrar sala de ședințe de judecată. În consecință examinarea cauzei penale din acest motiv a fost întreruptă, o nouă ședință de judecată fiind stabilită pentru data de 29 mai 2024 (…)”, se spune într-un comunicat al Judecătoriei Chișinău.
Cea mai recentă ședință de judecată din dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost întreruptă în mai puțin de o oră, apărătorii solicitând recuzarea magistratei Stella Bleșceaga, pentru a evita o „eventuală imixtiune a politicului în examinarea acestei cauze”. Această cerere de recuzare a fost înaintată imediat după ce o altă solicitare privind recuzare întregului complet de judecată a fost respinsă.
„În semn de protest” la refuzul magistratei de abținere de la instrumentarea cauzei, apărătorii au părăsit sala de judecată. Avocatul Vitalie Nagacevschi a dat „tonul” ieșirilor din sală, menționând: „eu plec din ședință, întrucât ceea ce faceți este ilegal”. „Susțin opiniile expuse de coleg”, „n-aveți nevoie de niciun avocat în procesul acesta” și „considerăm că stăm aici ca niște obiecte”, s-au arătat de acord și ceilalți apărători, părăsind in corpore sala de judecată. „Un astfel de comportament, în afară de faptul că încalcă orice limită, perturbează activitatea instanței și este un act împotriva justiției”, a menționat magistrata Stelle Bleșceaga.
Opt foști oficiali de rang înalt, pe banca acuzaților
La 2 mai 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul în care statul ar fi fost prejudiciat cu peste 392 de milioane de lei în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost transmis în judecată. În dosar figurează opt persoane: fostul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă; ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr; fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci; fosta directoare adjunctă a APP, Angela Susanu; fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a APP, Maria Șendilă; ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat (Î.S.) „Aeroportul Internațional Chișinău”, Petru Jardan; fostul director financiar al întreprinderii, Alexandru Ciutac; șefa Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău, Alla Țubari.
Procuratura susține că inculpații au concesionat în 2013 Aeroportul Internațional Chișinău în interesul unei „organizații criminale”, iar acum riscă închisoare de la 4 la 8 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Procurorii mai spun că Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci și Petru Jardan ar fi micșorat procentul din profit care urma să ajungă în bugetul de stat în urma concesionării aeroportului – de la 8% la 1%, iar concursul ar fi fost mimat, statul fiind prejudiciat.