Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătoria Chișinău, după ce i-a…

Judecătoria Chișinău, după ce i-a permis Marinei Tauber să plece din țară: „Nu au existat temeiuri de a nu admite cererea înaintată”. Ce spune PA

Sursa foto: Facebook/Marina Tauber

Deputata Marina Tauber, o acolită a oligarhului fugar Ilan Șor, cercetată în cauze penale, a obținut permisiunea de a părăsi țara pentru o săptămână. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care au admis demersul apărătorului lui Tauber, menționează într-un comunicat de presă că „temeiuri de a nu admite cererea înaintată nu au existat”.

Într-un comunicat emis pe 15 noiembrie 2024, reprezentanții instanței susțin că „la acordarea permisiunii temporare de părăsire a țării s-a ținut cont de actele confirmative anexate la cererea respectivă, și anume, raportul medical eliberat pe numele lui Tauber Marina și scrisoarea (invitație) de la locul de destinație, dar și programarea, unde urmează să-i fie acordată asistența medicală necesară inculpatei Tauber Marina”.

„(…) Actele prezentate în vederea dovedirii circumstanţelor personale excepţionale pentru acordarea permisiunii temporare de părăsire a țării în privința inculpatei Tauber Marina, au fost traduse și autentificate în modul corespunzător, astfel încât temeiuri de a nu admite cererea înaintată nu au existat. Mai mult, în cadrul ședinței de judecată, procurorul nu a obiectat asupra cererii înaintate, în condițiile în care inculpata Tauber Marina a solicitat examinarea ședinței de judecată la care v-a lipsit în absența sa.

Se reține că, potrivit art. 36 alin. (1) din Constituția R. Moldova, dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, iar în condițiile în care din informațiile prezentate este necesară asistența medicală pe teritoriul altui stat, în vederea neadmiterii încălcării drepturilor fundamentale a persoanei, și ținând cont că nu au fost prezentate informații ce ar dovedi că prin acordarea permisiunii temporare de părăsire a țării se vor întreprinde acțiuni în detrimentul desfășurării normale a procesului penal, cererea înaintată a fost admisă”, se spune în comunicatul Judecătoriei Chișinău.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au declarat pentru Ziarul de Gardă că acuzatorii de stat au cerut instanței respingerea „cererii de amânare a ședinței stabilite pentru data de 18 noiembrie 2024, care a rămas în vigoare și se va petrece în lipsa inculpatei”.

„Instanța a admis demersul apărătorului Marinei Tauber privind părăsirea țării temporar, între 14 și 21 noiembrie 2024, invocând necesitatea efectuării consultațiilor și tratamentelor în afara țării, fiind anexate documente confirmative atât din instituțiile medicale din țară, cât și din străinătate. Procuratura Anticorupție a lăsat decizia la discreția instanței, însă a solicitat ca instanța să asigure desfășurarea ședințelor de judecată conform graficului stabilit, pentru a evita orice tergiversare a procesului. În consecință, Procuratura a cerut respingerea cererii de amânare a ședinței stabilite pentru data de 18 noiembrie 2024, care a rămas în vigoare și se va petrece în lipsa inculpatei”, au spus reprezentanții PA.

Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, pe 18 noiembrie 2024 este programată o ședință de judecată în dosarul finanțării ilegale a fostului partid politic „Șor”, în care figureză Marina Tauber.

Marina Tauber, vizată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”

Marina Tauber este deputată independentă în Parlamentul R. Moldova după ce a fost aleasă pe listele partidului „Șor”, declarat neconstituțional. 

Ea este judecată în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului „Șor”. Potrivit procurorilor, Marina Tauber, în scopuri electorale, a recepționat de la grupul criminal organizat condus de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, mijloace bănești în sumă de aproape 10 milioane de lei, dintre care peste 740 de mii de lei i-ar fi introdus fals în formularele privind donațiile din numele a 104 persoane fizice.

Dosarul privind amestecul în înfăptuirea justiției

Pe 2 aprilie 2024, PA a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a deputatei fostului partid Șor, Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat al PA, cauza penală a fost pornită pe 2 mai 2023 de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, în baza unei sesizări.

Potrivit materialelor dosarului, pe 12 aprilie 2023, deputata Marina Tauber, folosindu-se de „situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat”.

Marina Tauber are statut de învinuit și în cadrul cauzei penale denumită generic „Frauda bancară”.

Pe 17 mai 2024, Judecătoria Chișinău a decis comasarea dosarului privind amestecul fostei deputate a partidului „Șor” Marina Tauber în înfăptuirea justiției cu cel privind finanțarea ilegală a fostei formațiuni politice.