Judecătoarea Iana Talmaci, candidată la funcția de membru al CSM, nu a promovat evaluarea integrității, după ce s-a retras din concurs, anunță Comisia pre-vetting
Comisia „pre-vetting” anunță luni, 26 septembrie, că a examinat cererea de retragere din concurs a candidatei la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iana Talmaci, judecătoare în cadrul instanței din Strășeni. Urmare a deliberărilor, membrii Comisiei au decis că magistrata nu a promovat evaluarea.
Potrivit Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, retragerea din concurs a unui candidat după ce instituția responsabilă de organizarea alegerilor sau a concursului transmite lista cu candidați către Comisie, echivalează cu nepromovarea evaluării, indiferent de motivul invocat de candidat.
Iana Talmaci, magistrată la Judecătoria Strășeni din anul 2015, și-a anunțat vineri, 23 septembrie, retragerea din concursul de evaluare a integrității pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În acest sens, Talmaci a afirmat că „necesitatea retragerii este dictată de faptul că există riscuri de manipulare din partea unor actori a situației în care un soț este ales președinte al UNEJ și soția ca membru a CSM”.
Talmaci este cea de-a treia judecătoare care s-a retras din concurs, la etapa de evaluare a integrității, în contextul Legii pre-vetting.
Potrivit judecătoarei, pe data de 16 septembrie, congresul executorilor judecătorești din R. Moldova „a ales prin vot secret și liber exprimat” în calitate de președinte al Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ) Moldova, pe soțul acesteia – Roman Talmaci, fiind investit în funcție la data de 22 septembrie.
Iana Talmaci: Averea de milioane și explicațiile judecătoarei
Iana Talmaci a fost numită în august 2015 în funcția de magistrată la Judecătoria Strășeni. În perioada mai 2016 – martie 2019 s-a aflat în concediu de maternitate. A revenit, iar în august 2020 a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.
Magistrata este soția lui Roman Talmaci, fost președinte al Uniunii Naționale a Executorilor din R. Moldova. ZdG a scris anterior că magistrata este nașa de cununie a fostului secretarul general adjunct al Aparatului Președintelui R. Moldova, Nicolae Posturusu, în perioada în care funcția era exercitată de Igor Dodon. Totodată, aceasta este cumătră și cu judecătorul Ghenadie Pavliuc. Tot ZdG a constatat că, în perioada sa de activitate, magistrata a participat la mai multe evenimente organizate de Uniunea Națională a Executorilor, fiind delegată de CSM la demersul președintelui de atunci al Uniunii Executorilor, Roman Talmaci.
În 2019, judecătoarea a participat la Adunarea Generală a Judecătorilor, considerată ilegală de către CSM și Guvernul de atunci, prin care se cerea demiterea membrilor CSM.
Familia Talmaci deține o avere de milioane. Conform celei mai recente declarații de avere și interese personale, în anul 2020, magistrata și soțul ei au intrat în posesia a două automobile: Ford Fusion, fabricat în 2019, pentru care indică o valoare de 260 de mii de lei, și Lincoln MKZ, fabricat în 2017, pe care l-ar fi procurat cu 360 de mii de lei. Totodată, în garajul familiei Talmaci se mai regăsesc alte trei mașini: un Lexus 450 H, un Renault Megane și un Renault Clio, cu o valoare totală de 600 de mii de lei.
Soții Talmaci dețin o vilă cu suprafața de 160 de metri pătrați, estimată la circa 2,7 milioane de lei. Din 2018, familia deține alte trei bunuri imobile și un garaj – estimate în total la circa 3 milioane de lei. În proprietatea familiei se mai regăsesc 5 terenuri agricole, 2 extravilane și unul intravilan, în valoare totală de peste 1,4 milioane de lei.
Cei doi soți dețin cote de participare în cadrul mai multor societăți pe acțiuni din România și acțiuni în cadrul mai multor instituții financiare din R. Moldova, printre care BC „Moldindconbank” SA, BC „Moldova Agroindbank” SA, „SN Nuclearelectrica” SA Romania, „SNTGN Transgaz” România, „Purcari Wine” SA sau BC „Banca Transilvania” România. Anul trecut, bugetul familiei a fost suplinit cu 90 de mii de lei și 10 mii de lei românești (echivalentul a 41 de mii de lei) din dividende. Familia Talmaci declară și datorii de 200 de mii de lei, după ce în 2020 a contractat un credit de la BC „Moldindconbank” SA, unde ambii soți dețin cote de participare.
Într-un comentariu oferit anterior ZdG, magistrata spunea că, în cazul unui audit simplu poate fi văzut că „veniturile soțului meu acoperă pe deplin toate bunurile care au fost procurate sau adunate în decursul anilor”.
Iana Talmaci despre averea de milioane „Din 2015 activez în calitate de magistrat, până atunci am activat în calitate de avocat, din 2008. Deci, am avut anumite surse financiare acumulate de mine personal, dar atrageți atenția că soțul meu este indicat în declarațiile mele de avere și interese, iar acolo toate veniturile lui sunt în palmă, deci se vede”.
Iana Talmaci Declaratie 2021 by Ziarul de Gardă
La data de 16 septembrie, Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia pre-vetting) a anunțat despre adoptarea unei decizii care concluzionează cu nepromovarea evaluării de către Dumitru Pușca, candidat la funcția de membru CSM, actualmente judecător la Curtea de Apel Bălți. Pușca a fost al doilea candidat care s-a retras din concurs, după Mihail Cojocaru, judecător de la Judecătoria Bălți, sediul central, care, la fel, și-a retras candidatura pentru funcția de membru al CSM.