Josep Borrell, despre scrutinele din 20 octombrie: „Cetățenii R. Moldova au făcut alegerea istorică de a-și ancora viitorul în cadrul Uniunii Europene, în ciuda interferențelor Rusiei”
Uniunea Europeană salută rezultatul referendumului constituțional privind aderarea R. Moldova la UE. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, afirmă că cetățenii moldoveni au făcut „alegerea istorică de a-și ancora viitorul în cadrul Uniunii Europene, în ciuda interferențelor masive și a unei campanii hibride din partea Rusiei”.
Josep Borrell subliniază că UE va continua să sprijine „reziliența și progresul R. Moldova pe calea aderării sale la Uniunea Europeană”, se spune într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.
„(…) Duminică, 20 octombrie, cetățenii R. Moldova și-au exercitat dreptul democratic de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale și la referendumul privind consfințirea în constituție a aderării la Uniunea Europeană. Uniunea Europeană felicită autoritățile pentru organizarea procesului electoral și a referendumului în conformitate cu standardele democratice.
Uniunea Europeană salută rezultatul referendumului. Cetățenii R. Moldova au făcut alegerea istorică de a-și ancora viitorul în cadrul Uniunii Europene, în ciuda interferențelor masive și a unei campanii hibride a Rusiei și a agenților săi de subminare a votului democratic din R. Moldova. Acest vot reflectă aspirațiile lor pentru o R. Moldova pașnică, independentă, stabilă, democratică și prosperă (…).
Uniunea Europeană condamnă amestecul malign fără precedent al Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din R. Moldova. Vom continua să sprijinim reziliența și progresul R. Moldova pe calea aderării sale la Uniunea Europeană”, accentuează Josep Borell.
R. Moldova a trecut duminică prin două exerciții democratice importante – alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană. Președinta în exercițiu, Maia Sandu, și candidatul socialiștilor, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, se vor întâlni pe 3 noiembrie în turul doi al alegerilor pentru fotoliul de președinte al țării. Rezultatele preliminare arată că, în primul tur, Maia Sandu a obținut 42.45% din sufragii, în timp ce pentru Alexandr Stoianoglo au votat de peste 25.98% dintre alegători.
Opțiunea „DA” la referendumul constituțional privind modificarea Constituției în vedere aderării R. Moldova la Uniunea Europeană a fost votată de 50,39% dintre alegători, adică de un număr de 750 238 de persoane, arată datele preliminare de la Comisia Electorală Centrală, la procesarea a 100% dintre procesele-verbale.
Pentru opțiunea „NU” au votat 49,61% din alegători, sau 738 636 de persoane. Diferența dintre numărul celor care au votat „DA” și cei care au votat „NU” la referendum este de 11 602 de voturi.