„Jocurile Olimpice nu ar trebui să devină sângeroase”: Laureații Nobel fac apel la liderii religioși și politici să obțină armistițiul olimpic
În ajunul sărbătorii naționale, Ziua Bastiliei, pe 13 iulie, ziarul francez Le Monde a publicat o proclamație a peste 50 de laureați ai Premiului Nobel adresată Papei, altor lideri religioși ai lumii, guvernelor țărilor beligerante și organizațiilor internaționale, solicitând mai multe acțiuni, care ar presupune încetarea atrocităților din ultima vreme, transmite Novaya Gazeta Europe.
Printre semnatarii apelului se numără fondatorul și redactorul-șef (până la 1 septembrie 2023) Novaia Gazeta, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2021, Dmitri Muratov. Documentul subliniază rolul unic al liderilor religioși: „Cerem Papei Francisc, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, Dalai Lama al XIV-lea, reprezentanților islamului și iudaismului să se adreseze tuturor cetățenilor lumii și guvernelor în numele lui Dumnezeu, ai cărui aleși și slujitori sunt, chiar în timpul Jocurilor Olimpice. Fie ca miliardele de oameni care îi vor urmări să se alăture acestei rugăciuni”, scrie Novaya Gazeta Europe.
Laureații Nobel solicită aplicarea următoarelor principii în conflictele din Ucraina și Fâșia Gaza „o încetare imediată a focului, schimbul tuturor prizonierilor pentru toți, eliberarea ostaticilor și returnarea cadavrelor morților, începerea negocierilor”.
Tradiția Armistițiului Olimpic, care datează de mai bine de 28 de secole, a apărut cu mult înainte de nașterea lui Hristos.
Următoarele Jocuri Olimpice de vară din 2024 se deschid la Paris pe 26 iulie. Potrivit ediției din 2017 a Cartei Olimpice, pe care Rusia a semnat-o, unul dintre obiectivele mișcării olimpice este „construirea unei societăți pașnice căreia îi pasă de demnitatea umană”.
Unul dintre ritualurile de deschidere ale Jocurilor Olimpice a fost ridicarea steagului păcii, care descrie un porumbel alb cu o ramură de măslin în cioc – o imagine biblică recunoscută.
Papa Francisc, primul destinatar al mesajului laureaților Nobel, a lansat numeroase inițiative de pace în ultimii ani, mobilizând forțele a peste un miliard de comunități catolice pentru încetarea focului în Ucraina, relatează NGE.
Fundația Fratelli Tutti (Toți sunt frați), creată cu binecuvântarea papei, a organizat două întâlniri la Roma cu participarea laureaților Nobel, în urma cărora a fost semnată Declarația Fraternității Umane.
Ideea de bază a declarației este în concordanță cu învățătura Papei că victoria militară a oricăreia dintre părți nu este calea spre reconciliere, iar pacea ar trebui obținută numai „prin dialog și negocieri deschise, oneste și răbdătoare”.
Potrivit Novaya Gazeta Europe, la 11 mai a acestui an, la o întâlnire la Roma, Dmitri Muratov a atras atenția pontifului asupra problemei prizonierilor politici ruși, în primul rând minori și persoane grav bolnave care s-au opus războiului.
Papa Francisc și-a intensificat eforturile în această direcție, care a dus deja la întoarcerea în Ucraina, la sfârșitul lunii iunie, a doi preoți catolici din Berdiansk condamnați de autoritățile ruse, Bogdan Geleta și Ivan Levițki, precum și a altor opt ucraineni, potrivit presei internaționale.
La rândul său, Mitropolitul Ionafan (Yeletskikh), condamnat în Ucraina pentru glorificarea Forțelor Armate ale Federației Ruse, a fost predat Rusiei. În prezent, SBU investighează câteva zeci de cazuri penale de acest fel împotriva clericilor Patriarhiei Moscovei, menționează Novaya Gazeta EU.
Unii dintre ei nu numai că au fost implicați în propagandă, ci au furnizat și informații de informații, cum ar fi, de exemplu, preoții Nikolai Zirka și Andrei Pavlenko din eparhiile Horlivka și Severodonetsk (au fost schimbați pentru 28 de prizonieri de război ruși).
Novaya Gazeta Europe scrie că realizarea Armistițiului Olimpic, cel puțin într-un format minimal, va fi un indicator convingător al eficienței Papei Romei și a partenerilor săi în cooperarea interconfesională (în primul rând, Patriarhul Ecumenic ortodox Bartolomeu) ca făcători de pace.