Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ISW: Putin își pregătește succesorii?…

ISW: Putin își pregătește succesorii? A demis mai mulți oficiali ruși și i-a înlocuit cu rude de-ale lui sau de-ale apropiaților lui

Institutul pentru Studiului Războiului sugerează, în analiza recentă a situației din Ucraina, că Putin își pregătește succesorii la conducerea Rusiei. Luni, 17 iunie, a fost anunțată demiterea mai multor oficiali ruși și înlocuirea acestora cu fie rude de-ale președintelui, fie de-ale apropiaților lui.

Luni, Putin a demis mai mulți adjuncți din Ministerul Apărării, printre care pe Nikolai Pankov, Ruslan Tsalikov, Tatiana Șevțova și pe generalul Pavel Popov. Înlocuirea acestor oficiali a inclus și numirea Annei Tsivileva, nepoata lui Putin, în poziția de ministru adjunct al Apărării. De asemenea, Pavel Fradkov, fiul lui Mihail Fradkov – directorul Institutului Rusesc pentru Studii Strategice și fost prim-ministru și șef de informații – a fost numit și el ministru adjunct al apărării. Fratele acestuia conduce Promsvyazbank și este soțul Evgheniei Guțul, guvernatoarea regiunii autonome Găgăuzia, scrie Institutul pentru Studiului Războiului.

ISW notează că este interesant este faptul că Anna Tsivileva este căsătorită cu Serghei Tsivileva, ministru rus al energiei, care a preluat această poziție în mai, după ce s-a aflat la conducerea regiunii Kemorovo. Despre Tsivileva, numită înainte Anna Putin, s-a scris și că ar fi, de fapt, verișoară de gradul doi a lui Putin. Aceasta deține o companie mare de cărbune, numită Kolmar. În august 2022, comapnia acesteia s-a relocat din Elveția în Dubai pentru a scăpa de embargoul pus Rusiei pe cărbune. Tsivileva conduce și Fundația „Defenders of Fatherland” care sprijină militarii care participă la invazia în Ucraina.

Putin l-a numit și pe Leonid Gornin în poziția de prim adjunct al ministrului apărării. Acesta are experineță în finanțe și a fost, între 2012 până în 2018, ministru adjunct al finanțelor.

Recentele numiri ale lui Putin subliniază un trend al instalării la putere a mai multor persoane cu cunoștințe în economie, în special în ministerul apărării. Acest trend a început cu înlocuirea ministrului Serghei Șoigu, pe 12 mai, cu Andrei Belousov, de profesie economist.

„Numirile sugerează că Putin prioritizează numirea unor oficiali pe care îi consideră loiali regimului și a unor economiști care să îmbunătățească baza industrială rusească de apărare”, potrivit ISW. „De asemenea, acesta încearcă să găsească posibili succesori ai regimului din rândul copiilor sau rudelor sale sau ale altor oficiali ruși”, mai scrie ISW.