Principală  —  IMPORTANTE   —   Istoria unui abuz sau cum…

Istoria unui abuz sau cum nimeni nu a observat că o adolescentă a fost agresată un an de zile de către tatăl său vitreg 

Pe 4 ianuarie 2025, directoarea unei instituții de învățământ din raionul Florești a observat urme de lovituri pe fața și pe corpul unei eleve din clasele superioare. Aceasta a chemat oamenii legii, cărora fata le-a spus că în ajun a fost bătută de tatăl său vitreg. În timpul comunicării adolescenta a relatat că ar fi fost victima abuzului fizic și sexual mai bine de un an.

Ziarul de Gardă a discutat cu primarul localității, directoarea instituției de învățământ, cu mama victimei, dar și cu o mătușă care a cerut implicarea ZdG pentru a afla mai multe detalii despre acest caz și cum a fost posibil ca nimeni să nu afle timp de un an de zile despre abuzurile la care ar fi fost supusă adolescenta. 

Fata locuia împreună cu mama sa și cu bărbatul care este căsătorit cu aceasta de mai mulți ani. Mătușa adolescentei a contactat ZdG și ne-a povestit că directoarea instituției de învățământ a observat urmele de lovituri pe corpul fetei atunci când elevii au fost chemați pentru a primi cadouri de sărbători. Fata a rugat-o să vorbească între patru ochi și i-a povestit despre abuzurile la care a fost supusă.

„Fata i-a comunicat directoarei că deja de un an de zile el o viola, constant îi verifica telefonul, era foarte agresiv, nu îi dădea voie să meargă nici la școală, nu îi dădea voie să comunice cu cineva sau să iasă undeva. De genul că «el a crescut-o, el face ce vrea cu dânsa»”, a relatat mătușa copilei pentru Ziarul de Gardă. 

„Eu am întrebat-o cât de des asta se întâmpla. (…) Ea îmi zice: „Cam în toată săptămâna”

Abuzurile ar fi avut loc atunci când fata rămânea singură cu tatăl vitreg, mama sa fiind plecată la muncă.

„În mare parte se întâmpla când el consuma alcool. Eu am întrebat-o cât de des asta se întâmpla. (…) Ea îmi zice: «Cam în toată săptămâna»”, ne-a mai relatat femeia. 

Copila nu spunea nimănui despre ce se întâmpla după ușile închise ale casei în care locuia, întrucât ar fi fost amenințată de bărbat. „I-a spus că o va omorî, îi va da foc și o va îngropa pe ea și pe mama ei dacă spune adevărul”, susține mătușa fetei, cea la care aceasta a locuit scurt timp după ce abuzul a ajuns în atenția organelor de drept. Bărbatul i-ar fi spus că dacă cineva o întreabă de unde s-au luat semnele de lovituri pe corpul ei să zică că acestea au apărut după ce ar fi învățat să taie lemne.

Potrivit mătușii, mama fetei i-ar fi spus că nu știa despre abuzuri, dar a însoțit-o pe fată la medic și la poliție, unde abuzurile s-au confirmat. 

Totuși, mătușa adolescentei afirmă că mama ei ar fi lăsat-o „singură în aceste momente” și că din acest motiv a încercat s-o ia pe fată la ea, pentru a-i oferi suport, însă mama i-a permis să stea la ea doar o zi, sub pretextul că trebuie să meargă la școală. Femeia susține că i-a mai sugerat că ar fi bine fata să fie consultată de un psiholog ori să apeleze la un centru de plasament, însă mama fetei, la fel, ar fi refuzat. 

„Ea a spus că n-are bani și că nu dorește să o ducă la un centru de plasament,  pentru că e conștientă că ar putea rămâne fără copil”, ne-a transmis mătușa fetei. 

Potrivit ei, fata ar fi „profund traumatizată”. 

„Ea a fost cu mine în oraș, căci eu voiam pur și simplu să-i fiu alături. (…) Am ieșit în oraș, ea a vrut să facem o plimbare. Pe alături a trecut un om pe care nu-l cunoaștem, nu avem idee cine-i. El avea în mână o cutie micuță și el a schimbat cutia dintr-o mână-n alta. Atunci fata a strigat «Nu!», s-a dat înspre mine, m-a apucat, a început să tremure. Eu am început să vorbesc cu dânsa, să o întreb ce s-a întâmplat, de ce s-a speriat. Ea a spus: «Am crezut că are electroshocker în mână.» A spus că el (tatăl vitreg, n.r.) avea și le speria”, ne-a povestit femeia. 

Totodată, mătușa fetei ne-a mai relatat că atunci când aceasta a stat la ea acasă, tresărea și striga prin somn noaptea. 

„Noi întâmplător am aflat”

Lilia Harea, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Florești, a confirmat pentru ZdG că pe numele bărbatului acuzat de abuz a fost deschis un dosar penal. 

Primarul localității unde locuiește familia a spus că autoritățile locale nu ar fi fost niciodată sesizate despre comportamentul agresiv al bărbatului. Potrivit lui, după ce au fost sesizați oamenii legii, a fost efectuată o vizită la domiciliul familiei pentru a evalua condițiile de trai ale copilului și nu a fost identificat vreun abuz. 

„Nu știa nici asistența socială, nici nimeni. Noi întâmplător am aflat. (…) I-am dat întrebarea (mamei fetei, n.r.) de ce nu a venit să ne spună, de ce aflăm de la fiică-sa, nu de la ea”,  a zis primarul. 

Acesta a mai subliniat că pe acest caz, comisia multidisciplinară a decis că abuzurile au avut loc „din neatenția mamei”, care nu ar fi avut destulă grijă de fiica sa.

„Familia a fost luată sub monitorizare de către asistența socială, iar dacă va mai fi înregistrată vreo abatere de la atribuțiile de părinte, femeia poate fi eliberată de drepturile părintești”, a transmis primarul localității. 

Directoarea instituției de învățământ, cea care a observat urmele de pe fața și corpul fetei și care a chemat Poliția, ne-a spus că nu ne poate oferi mai multe date întrucât „abia se lucrează asupra cazului”. 

Potrivit directoarei, fata nu lipsea de la ore. Mama ei venea la școală, nu însă și tatăl vitreg. Ea a mai precizat că anterior nu a observat semne de violență pe fața sau corpul elevei, aceasta însă avea deseori „ulcioare la ochi”. 

Ce spune mama fetei

Mama adolescentei a confirmat pentru ZdG că și ea era abuzată fizic de soțul său, însă a spus că „nu prea l-a văzut” pe bărbat să o fi bătut și pe fată. Aceasta susține că nu a știut despre faptul că fiica sa ar fi fost violată. 

După ce a fost denunțat la Poliție, bărbatul ar fi sunat-o pe femeie pentru a o convinge pe fiică-sa „să-l ierte” și să-și retragă cererea. Femeia ne-a zis că bărbatul fusese agresiv și cu femeile din relațiile anterioare. Ea afirmă că acum fata se simte „mai binișor” și a zis că va apela la psiholog, dar și că va divorța de bărbatul agresor.  

Bărbatul acuzat de abuz: „Am căzut și eu într-o problemă”

Inițial, după ce a fost sesizată Poliția, a fost aplicată ordonanță de protecție a copilului și bărbatul a primit interdicție de a intra în localitate pentru 90 de zile, fiind monitorizat prin intermediul unei brățări electronice. Acesta a făcut și un videoclip pe care l-a postat pe o rețea de socializare, plângându-se că nu poate ieși din casă și cerând ajutorul urmăritorilor săi.  

„Care-o mai umblat cu așa chestii pe picioare (brățară, n.r.), păi, am o rugăminte la toți care-s «mujâși» normali, care-s femei normale: trei luni de zile trebuie să stau cu aceasta (brățara, n.r.), nu pot să ies la muncă nicăieri. (…) Vă rog frumos, dacă mă puteți ajuta cu ceva produse, ceva de mâncare, să nu mor în aceste trei luni de zile. (…) Pur și simplu, am căzut și eu într-o problemă și iată mi-au pus nebunia aceasta”, povestea bărbatul în videoclipul publicat la începutul lunii ianuarie.

La scurt timp, acesta a fost reținut pentru 72 de ore, ulterior fiindu-i aplicat mandat de arestare. Mătușa fetei spune că bărbatul a reușit să adune câteva mii de urmăritori pe profilul său de pe o rețea de socializare publicând imagini video în timp ce utiliza o armă pneumatică. Imaginile au fost ulterior șterse. 

Ea spune că bărbatul și în trecut a manifestat un comportament violent. 

„Dacă o să iasă din pușcărie, eu sunt sigură că el o să facă ceva, pentru că eu am văzut în copilărie câte bătăi și câte prostii făcea și eu îl cred în stare de treaba aceasta. El e periculos pentru societate”, a mărturisit femeia.

Raportează abuzurile sexuale asupra copiilor la numerele de telefon:

  • 112 – Serviciul Național Unic pentru apeluri de urgență
  • 116 111 – Telefonul Copilului
  • 078 000 480 – CNPAC

„Îmi recunosc vina!” Agresorii domestici – calea spre recuperare

Actele șocante de violență despre care s-a vorbit în spațiul public în ultimii ani au provocat un val de indignare în societatea moldovenească. Oamenii au fost îngroziți de ceea ce s-a întâmplat și au cerut pedepse aspre pentru cei vinovați. Pe de altă parte, aceeași societate „normalizează” adesea violența domestică în cazurile în care aceasta nu are consecințe deosebit de grave. Potrivit statisticilor, 65 la sută din familiile R. Moldova se confruntă cu violența. Acești agresori, precum și victimele lor, se află printre vecinii, rudele și prietenii noștri. O pedeapsă cu închisoarea nu este răspunsul la fiecare act de violență. Este posibilă reabilitarea acestor agresori? Cum îi ajută programele de asistență psihologică pe agresorii familiali aflați în materialul ZdG.