Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul şi Hamas au convenit…

Israelul şi Hamas au convenit să întrerupă luptele din Gaza pentru trei zile pentru a permite vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei

Armata israeliană şi gruparea militantă palestiniană Hamas au convenit asupra a trei pauze separate în luptele din Gaza, pe zone, timp de trei zile, pentru a permite vaccinarea împotriva poliomielitei a 640 de mii de copii, a anunţat joi, 29 august, un oficial de rang înalt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie CNN.

Campania de vaccinare a copiilor urmează să înceapă duminică, 1 septembrie, iar pauzele sunt programate să aibă loc între orele locale 6.00 şi 15.00, a precizat Rik Peeperkorn, reprezentantul OMS.

„Avem un angajament preliminar pentru pauze umanitare specifice fiecărei zone în timpul campaniei de vaccinare”, a spus Peeperkorn, adăugând că încetarea ostilităţilor va avea loc mai întâi în Gaza centrală, timp de trei zile, urmată de Gaza de sud şi apoi de Gaza de nord. El a adăugat că va fi o campanie de vaccinare în două runde, cu un interval de patru săptămâni între prima şi a doua doză.

Un oficial israelian a confirmat pentru CNN că vaccinările împotriva poliomielitei vor începe în Gaza la 1 septembrie. Se aşteaptă ca fiecare fază a campaniei de vaccinare să dureze aproximativ şapte ore, iar în timpul acestor ore, vaccinurile vor putea intra în zonă în timpul „pauzei” şi vor putea fi distribuite.

Basem Naim, un membru al biroului politic al Hamas, a declarat că gruparea militantă salută presiunea pentru o pauză în Gaza pentru a pune în aplicare campania de vaccinare. „Suntem pregătiţi să cooperăm cu organizaţiile internaţionale pentru a asigura această campanie”, a adăugat el.