Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul se pregătește pentru un…

Israelul se pregătește pentru un atac de amploare din partea Iranului, în timp ce diplomații fac presiuni în privința încetării focului în Fâșia Gaza

Sursa foto: Reuters

Israelul și Statele Unite se pregătesc pentru un potențial atac iranian asupra Israelului, în timp ce eforturile de a obține o încetare a focului în Fâșia Gaza se intensifică înainte de reluarea negocierilor oficiale în această săptămână, scrie CNN.

Mediatorii au îndemnat Israelul și Hamas să revină la masa negocierilor într-un nou efort de a ajunge la un acord de încetare a focului, după ce discuțiile au riscat să fie deraiate de asasinatele recente ale liderilor Hezbollah și Hamas, pe care Iranul și reprezentantul său libanez au jurat să le răzbune.

Negocierile urmează să fie reluate joi în capitala egipteană Cairo sau în capitala Qatarului Doha. Săptămâna trecută, Statele Unite, Egiptul și Qatarul – mediatori-cheie în discuțiile dintre Israel și Hamas – au declarat că vor folosi reuniunea pentru a prezenta o „propunere finală de tranziție” și au îndemnat ambele părți să participe.

Un atac iranian major drept represalii împotriva Israelului ar putea risca să perturbe negocierile de încetare a focului despre care oficialii americani au declarat că se aflau într-un stadiu avansat înainte de asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, pe care Iranul a atribuit-o Israelului.

Duminică seara, într-o declarație comună, Franța, Germania și Regatul Unit au susținut apelurile adresate părților beligerante de a ajunge la un acord, afirmând că „nu mai pot exista amânări”, având în vedere amenințarea latentă a unei conflagrații regionale.

Casa Albă a declarat luni că împărtășește îngrijorările și așteptările Israelului cu privire la un atac din partea Iranului în următoarele zile, indicând creșterea poziției forțelor americane în regiune ca pregătire pentru un potențial atac iranian.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă: „Ne așteptăm ca aceste discuții să continue să avanseze”. Patel nu a vrut să spună în mod direct care este, în opinia SUA, cel mai mare obstacol în calea încheierii unui acord, dar a afirmat că Hamas este obligată să accepte o încetare a focului.

Israelul a declarat că va trimite o delegație la discuțiile de joi, dar Hamas nu a confirmat participarea, chiar dacă a semnalat că dorește în continuare un acord.

În urma asasinării lui Haniyeh, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că moartea lui Haniyeh „nu va fi în zadar”, iar Corpul Gardienilor Revoluției Islamice a avertizat că „răzbunarea sângeroasă” pentru crimă este „sigură”.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a continuat aceste amenințări luni, spunând unui oficial de la Vatican, în cadrul unei convorbiri telefonice, că asasinarea justifică dreptul Iranului la „autoapărare” și la „a răspunde unui agresor”, a raportat agenția iraniană de știri de stat IRNA.

Au existat unele indicii că Iranul ar putea renunța la planurile de a ataca Israelul dacă se ajunge la un acord de încetare a focului.