Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul a cerut „tuturor locuitorilor…

Israelul a cerut „tuturor locuitorilor din oraşul Gaza să plece”. În oraș se află peste 250 de mii de persoane

Armata israeliană a cerut tuturor locuitorilor din oraşul Gaza să se evacueze spre sud, către centrul Fâşiei Gaza, pe fondul intensificării operaţiunilor în nord, transmite BBC, scrie News.ro.

Pliantele aruncate de avioanele israliene îi instruiesc pe „toţi locuitorii oraşului Gaza” să părăsească ceea ce este descris ca o „zonă de luptă periculoasă” prin rutele sigure desemnate – marcate ca fiind două drumuri care duc la adăposturile din Deir al-Balah şi al-Zawaida. ONU a declarat că este profund îngrijorată de ordinele de evacuare. Este a doua oară de la începutul războiului când se cere evacuarea întregului oraş Gaza.

În ultimele două săptămâni, forţele israeliene au reintrat în mai multe raioane în care armata consideră că luptătorii Hamas şi ai Jihadului Islamic Palestinian s-au regrupat de la începutul anului.

Hamas a declarat că reluarea activităţii Israelului în oraş ameninţă să deraieze negocierile privind o posibilă încetare a focului şi un acord de eliberare a ostaticilor, care au fost reluate în Qatar. La discuţii participă şefii serviciilor de informaţii din Egipt, SUA şi Israel, precum şi prim-ministrul Qatarului.

Hossam Badran, înalt responsabil al Hamas, a declarat pentru AFP că Israelul „încearcă să exercite presiuni asupra negocierilor prin intensificarea operaţiunilor de bombardament, strămutări şi comiterea de masacre”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat angajamentul Israelului faţă de un acord atât timp cât „liniile roşii ale Israelului sunt păstrate”.

Se estimează că mai mult de 250 de mii de oameni încă locuiesc în oraşul Gaza. „Nu voi părăsi Gaza. Nu voi face greşeala stupidă pe care au făcut-o alţii. Rachetele israeliene nu fac diferenţa între nord şi sud”, a declarat pentru BBC rezidentul Ibrahim al-Barbari, în vârstă de 47 de ani. „Dacă moartea este soarta mea şi a copiilor mei, vom muri cu onoare şi demnitate în casele noastre”, a spus el.