Își vor primi sau nu salariile cadrele didactice din Chișinău? Răspunsul Ministerului Educației și al Cercetării, în contextul acuzațiilor Primăriei
„Angajații din sistemul educațional vor primi salariile la timp”. Precizările au fost făcute de către ministrul Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC), Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă din 19 noiembrie privind plata salariilor pedagogilor din municipiul Chișinău, organizate după ce reprezentanții Primăriei au lansat în spațiul public informații numite de Perciun drept „eronate”.
„Bani sunt, dar trebuie redistribuiți de la articolele unde există economii pe energie, utilități, alimentare și alte servicii către salarizare. De exemplu, în anul curent Primăria a planificat cheltuieli de 384 de milioane de lei pentru energie și utilități, dar până-n noiembrie a cheltuit doar 220 de milioane, rămânând doar pe acest articol de cheltuieli 164 de milioane necheltuite, majoritatea cărora pot fi utilizați inclusiv pentru salarii”, a declarat șeful de la Educație.
Perciun a subliniat că, din punctul lui de vedere, lipsa de acțiuni ale Primăriei în acest sens reprezintă o acțiune de „rea voință”, întreprinsă pentru a crea „o criză artificială” în capitală.
Ministrul a mai menționat că a avut marți, 19 noiembrie, o ședință cu reprezentanții Primăriei la Ministerul Finanțelor împreună cu ministra finanțelor, care, potrivit lui, a fost una constructivă. Vineri urmează să aibă loc o altă întrevedere la acest subiect, după ce Primăria va evalua ce resurse poate realoca de pe alte articole de cheltuieli către salarizarea cadrelor didactice din bugetul total alocat pentru educație.
Dan Perciun a explicat că bugetul municipiului Chișinău pentru educație constituie la moment 4,14 miliarde de lei, din care 85% vin de la stat, adică sunt bani alocați de guvern. Modalitatea de distribuire a banilor este stabilită de Primărie.
Declarațiile lui Dan Perciun vin în contextul acuzațiilor aduse de primarul Ion Ceban Ministerului Educației, care afirmă că „directorii și economiștii instituțiilor educaționale, care riscă să rămână fără alocațiile necesare pentru salarizare și prime anuale la final de an”. Acesta solicită bani din partea executivului. Ceban a menționat într-o postare pe Facebook că a pregătit și un amendament, dar și scrisori de informare a tuturor misiunilor internaționale referitor la acest subiect.