Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Irlanda: Proteste violente împotriva imigranţilor…

Irlanda: Proteste violente împotriva imigranţilor (DW)

Sursa foto: AP

Un atac cu cuţitul săvârşit asupra unor elevi, în apropierea unei şcoli din Dublin, a fost urmat de proteste violente împotriva imigranţilor. Ura faţă de străini şi problemele sociale afectează capitala Irlandei, scrie Deutsche Welle.

Scenele amintesc de un război civil: magazine în flăcări, autobuze distruse, încăierări între poliţişti şi demonstranţi. Toate acestea în centrul oraşului Dublin, unde oamenii obişnuiesc să iasă la plimbare sau la cumpărături.

La baza conflictului a stat atacul săvârşit cu câteva zile în urmă, cu un cuţit, în apropierea unei şcoli, asupra unui grup de elevi, în urma căruia trei copii şi o profesoară au fost răniţi. Pe platformele de socializare a circulat cu rapiditate informaţia că un imigrant ar fi comis atacul.

În mediul online au urmat apeluri de felul „Ne întâlnim la ora 7 în oraş. Dacă îţi iubeşti ţara şi pe copiii ei, vino acolo!”, hashtag #enoughisenough. Mulţimii furioase i s-au alăturat infractori oportunişti, care au profitat de ocazie pentru a jefui magazine.  

A eşuat Poliţia?

Bilanţul violenţelor: 13 magazine jefuite, 11 maşini de poliţie avariate, autobuze distruse, mai mulţi poliţişti răniţi. Poliţia a făcut 34 de arestări. „Suntem șocați de ceea ce s-a întâmplat în Parnell Square”, a declarat premierul irlandez într-un comunicat, oferind „gândurile și rugăciunile” sale victimelor și familiilor acestora.

Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie? a fost întrebat şeful poliţiei irlandeze, Drew Harris. N-ar fi trebuit ca instituţia pe care o conduce să monitorizeze mai atent platformele extremiştilor de dreapta? Harris neagă orice vină, spunând că poliţiştii au intervenit şi, în câteva ore, au reuşit să ţină totul sub control. 

Mannix Flynn, consilier local independent, descrie situaţia din centrul oraşului Dublin la o zi după haos: multe magazine sunt încă închise, transportul în comun nu funcţionează cum ar trebui. Flynn se teme că oamenilor le va fi frică să mai iasă la cumpărături.

Sursa foto: Reuters

Grupările de dreapta se folosesc de problemele sociale în continuă creştere, cum ar fi majorarea chiriilor, explică sociologul. Mulţi oameni nu-şi mai pot permite să trăiască la Dublin. Ura şi dezinformarea sunt răspândite prin intermediul platformelor de socializare, iar ţapi ispăşitori sunt făcuţi imigranţii. 

Un imigrant l-a oprit pe atacator

De luni întregi, xenofobia a devenit o problemă din ce în ce mai mare, afirmă sociologul. Publicaţia „Irish Times” relatează despre angajaţii serviciilor de livrare, şoferi sau curieri pe scutere ori biciclete, mulţi dintre ei imigranţi, care arată fiecărui nou-venit o listă cu zonele periculoase ale oraşului, aşa-numitele „no-go-areas”. Actele de violenţă se înmulţesc, iar oamenii legii nu fac nimic. „Este mai rău decât în Rio de Janeiro”, notează publicaţia, citând un şofer.    

Originar din Rio de Janeiro este şi curierul care l-a oprit pe atacator să mai facă şi alte victime. El şi-a scos casca şi l-a lovit pe atacator cu ea în cap. Brazilianul Caio Benecio locuieşte de un an în Irlanda şi are copii. „Reacţionezi instinctiv. Orice părinte ar fi făcut la fel”, explică Benecio.

Conform presei irlandeze, Poliţia ar fi reţinut un bărbat de origine algeriană, sosit în Irlanda în urmă cu 20 de ani şi care, între timp, deţine şi cetăţenie irlandeză. În opinia lui Benecio, faptul că s-a ajuns la proteste violente împotriva străinilor nu are sens. „Eu însumi sunt imigrant”, a declarat el pentru France24.