Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Irina Vlah, la întrevedere cu…

Irina Vlah, la întrevedere cu liderul Tatarstanului, care în luna aprilie a primit refuz de acces în R. Moldova

Irina Vlah, bașcanul în exercițiu al UTA Găgăuzia, a avut o întrevedere în Rusia cu președintele republicii Tatarstan Rustam Minnihanov, în cadrul celui de-al XIV-lea Forum Economic Internațional „Rusia – Lumea Islamică: KazanForum”, care a avut loc în perioada 16-19 mai 2023.

Potrivit unei postări făcute pe pagina de Facebook a guvernatoarei Găgăuziei, părțile au discutat o gamă largă de probleme de cooperare interregională.

„Bașcanul a mulțumit conducerii Tatarstanului pentru implementarea unui număr de proiecte comune în educație și sistemul de sănătate. Interlocutorii au acordat o atenție deosebită dezvoltării sectorului IT, ținând cont de experiența Tatarstanului în această industrie”, se mai arată în postare.

Refuz de acces pentru liderul Tatarstanului

În aprilie 2023, președintele Tatarstanului, una dintre republicile Federației Ruse, Rustam Minnihanov a anunțat că nu a fost lăsat să intre în R. Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, declarațiile făcute de acesta, cum că ar fi fost declarat „persoană non-grata” de autoritățile de la Chișinău, sunt false.

„Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a explicat atunci Poliția de Frontieră.

Forumul „Rusia – Lumea Islamică: KazanForum”

Forumul Economic Internațional „Rusia – Lumea Islamică: KazanForum” a avut loc în perioada 18-19 mai 2023 la Kazan pentru a 14-a oară. Potrivit serviciului de presă al guvernului Rusiei, în conformitate cu decretul președintelui Vladimir Putin, din 2023 formul a primit statut federal.

Programul de afaceri include peste 150 de evenimente pe baza a 16 subiecte, inclusiv finanțe, industrie, tehnologie, întreprinderi mici și mijlocii, medicină, sport și altele. Sarcina cheie a forumului este dezvoltarea relațiilor economice, comerciale, socio-culturale între Rusia și statele islamice.