Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iranul respinge apelurile Franței, Germaniei…

Iranul respinge apelurile Franței, Germaniei și Regatului Unit de a renunța la atacurile împotriva Israelului

Sursa foto: Reuters

Iranul a respins marți, 13 august, apelurile Franței, Germaniei și Regatului Unit de a renunța la amenințările împotriva Israelului după asasinarea fostului lider Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, a declarat marți că solicitarea „nu are logică politică și contrazice principiile dreptului internațional” și, de asemenea, „constituie un sprijin public” pentru Israel, transmite Al Jazeera.

Hamas a dat vina pe Israel pentru asasinarea lui Haniyeh la 31 iulie la Teheran, unde acesta participa la inaugurarea președintelui iranian Masoud Pezeshkian. Atacul asupra lui Haniyeh, în care a fost ucisă și garda sa de corp, a avut loc după ce comandantul senior al Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis într-un atac israelian la Beirut, amplificând tensiunile din regiune pe fondul războiului Israelului împotriva Gazei, care a ucis aproape 40.000 de persoane.

Luni, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Keir Starmer au emis o declarație comună în care au făcut apel la detensionare.

„Facem apel la Iran și la aliații săi să se abțină de la atacuri care ar escalada în continuare tensiunile regionale și ar pune în pericol oportunitatea de a conveni o încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni”, se arată în declarație.

Scholz și Starmer au avut, de asemenea, convorbiri telefonice separate cu Pezeshkian luni. Starmer i-a cerut lui Pezeshkian să se abțină de la atacarea Israelului, spunând că războiul nu este în interesul nimănui, a declarat biroul prim-ministrului.

Scholz a făcut apel la Pezeshkian „să facă tot posibilul pentru a preveni o nouă escaladare militară”. Acesta și-a exprimat „marea îngrijorare cu privire la pericolul unei conflagrații regionale în Orientul Mijlociu” și a declarat că „spirala violenței din Orientul Mijlociu trebuie să fie întreruptă acum”.

Dar Pezeshkian a invocat faptul că Iranul are „dreptul de a răspunde agresorilor”.