Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iohannis, către președintele Italiei: „R.…

Iohannis, către președintele Italiei: „R. Moldova este partenerul nostru cel mai afectat de război și trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul necesar”

„Mă bucură faptul că, împreună, susținem concret și hotărât parcursul R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană. R. Moldova este partenerul nostru cel mai afectat de război și trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul necesar”, a spus președintele Klaus Iohannis, după ce l-a primit la Cotroceni pe omologul său italian, Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în România, scrie HotNews.ro

După vizita sa de două zile în R. Moldova, astăzi, 19 iunie, Sergio Mattarella a mers în România.

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, alături de președintele Italiei, pe care l-a primit la Palatul Cotroceni.

„Îl felicit pe domnul președinte pentru rezultatele vizitei pe care tocmai a efectuat-o la Chișinău. Mă bucură faptul că, împreună, susținem concret și hotărât parcursul R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană. R. Moldova este partenerul nostru cel mai afectat de război și trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul necesar”, a menționat Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis a ținut să menționeze despre relațiile diplomatice și economice dintre cele două state.

„Domnul președinte Sergio Mattarella este un bun prieten al României, iar întâlnirea de astăzi este o continuare firească a dialogului constant pe care îl avem. De Italia ne leagă o istorie comună, legături profunde, un Parteneriat Strategic consolidat, o dinamică excepțională economică și comercială, dar și ceea ce constituie sufletul acestei relații – comunitățile de români din Italia și de italieni din România, comunități foarte bine integrate și importante pentru evoluția societăților noastre.

„Am exprimat aprecierea pentru comunitatea solidă de antreprenori italieni, binevenită în România, și am salutat creșterea inițiativelor antreprenoriale ale românilor rezidenți în Italia, care contribuie activ la viața economică și culturală a țării de adopție. Cifrele pentru anul trecut indică schimburi bilaterale care au atins deja 20 de miliarde de euro”, a enunțat președintele României.

Totodată, s-a discutat și despre preocupările de securitate.

„Am discutat cu domnul președinte și despre preocupările noastre de securitate generate de războiul pe care Rusia continuă să-l ducă împotriva Ucrainei, cu un puternic impact negativ pentru regiune, dar și pentru întregul spațiu euroatlantic. Vom continua să lucrăm împreună cu Italia și cu toți aliații noștri pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război și de apărare a statelor noastre, prin consolidarea posturii sale de descurajare și apărare pe Flancul Estic, dar la fel și pe Flancul Sudic”, a mai punctat Iohannis.

La rândul său, Mattarella a vorbit despre sprijinul pentru România, Ucraina și R. Moldova.

„Mă bucur foarte mult să mă aflu aici. De când ne-am văzut ultima oară aici, acum 8 ani, situația geopolitică s-a schimbat radical. România este pentru Italia un partener extrem de important. Apartenența la UE e un alt motiv de dialog și colaborare. Voi cere eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru ca România să intre deplin în Schengen. Pentru noi este indispensabilă extinderea UE, eu am fost ieri în R Moldova și am reafirmat sprijinul față de această țară. Avem poziții asemănătoare privind o aderare cât mai rapidă a R Moldova și Ucrainei la UE. Am vorbit mult despre sprijinul pentru Ucraina. Apărarea și rezistența Ucrainei înseamnă apărarea și rezistența întregii Europe”, a precizat președintele Italiei.

În perioada 17–18 iunie, Sergio Mattarella s-a aflat într-o vizită oficială în R. Moldova. Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, vizita lui Sergio Mattarella este prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Italiene în R. Moldova, Italia fiind „unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre”.