Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Investiții sigure, la un click…

„Investiții sigure, la un click distanță”: Prima platformă online pentru investiții directe în valori mobiliare de stat, disponibilă pentru cetățenii R. Moldova din 1 august

Sursa: Guvernul R. Moldova

Cetățenii R. Moldova vor putea investi în valorile mobiliare de stat (VMS). Prima platformă online de achiziție, eVMS.md, care permite efectuarea directă a tranzacțiilor, fără intermediari și comisioane, a fost lansată miercuri, 31 iulie. Platforma va fi funcțională începând cu ziua de mâine, 1 august, anunță reprezentanții Guvernului.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Finanțelor, noul portal permite efectuarea directă a tranzacțiilor cu valori mobiliare de stat (VMS) de către toți cetățenii R. Moldova, inclusiv cei care se află în diasporă. Pentru a putea investi, aceștia trebuie să-și creeze un cont pe platformă, să aibă un cont bancar la o bancă din R. Moldova și să dețină semnătura electronică emisă în R. Moldova. 

Cum funcționează eVMS.md și care sunt beneficiile

Platforma eVMS.md oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și crea un cont personal, care va asigura „acces rapid și securizat” la toate funcționalitățile platformei. Utilizatorii vor putea efectua tranzacții cu VMS direct, fără intermediari, „ceea ce simplifică și eficientizează procesul”, conform autorităților.

„Platforma asigură transparență completă prin furnizarea de informații actualizate, incluzând ratele curente și istorice, astfel încât investitorii să poată lua decizii informate. De asemenea, utilizatorii își pot gestiona contul și investițiile în orice moment, având acces 24 de ore din 24, 7 zile din 7, oferind astfel flexibilitate maximă în administrarea investițiilor.

Investițiile în VMS reprezintă o opțiune sigură și atractivă, deoarece acestea sunt garantate de stat. Aceasta înseamnă că investitorii pot avea încredere în securitatea și fiabilitatea investițiilor lor, riscurile fiind minime, deoarece de la înființarea pieței VMS, în anul 1995, statul a onorat în termen toate plățile pentru răscumpărarea acestora și plata dobânzilor aferente. În plus, investițiile în VMS generează venituri regulate și predictibile, oferind investitorilor o sursă constantă de venituri. Platforma eVMS.md facilitează procesul de achiziție, făcându-l rapid și simplu, astfel încât oricine, indiferent de locație, să poată participa cu ușurință”, notează Ministerul Finanțelor.

Platforma a fost dezvoltată de Ministerul Finanțelor, în perioada 2023-2024, cu sprijinul Proiectului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) „Transparența Sectorului Financiar în Moldova”. Aceasta a fost creată în baza Conceptului Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova, elaborat, de asemenea, cu sprijinul USAID, în anul 2020.