Principală  —  Ştiri   —   Investigație TV8: Cine se află…

Investigație TV8: Cine se află în spatele gazului la preț de 10 lei promis de oligarhul fugar Ilan Șor și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul

Captură foto: Evghenia Guțul/ Facebook

În schema de livrarea a gazelor naturale la un preț preferențial de 10 lei, pentru locuitorii din UTA Găgăuzia, s-ar afla „companii dubioase” din Turcia și Germania, care duc spre un oligarh ucrainean pro-rus, Federația Rusă și compania Gazprom, se arată într-o investigație TV8.

Conform investigației, compania din Bălți, „NORDGAZ FURNIZARE” SRL, care a semnat un acord cu entitatea turcească ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI pentru a livra în autonomia găgăuză gazele naturale la preț de 10 lei pentru un metru cub, și-a schimbat proprietarii de trei ori în ultimele luni și are un „sediu fantomă”.

De altă parte, ZEN SOLAR ENERJI, fondată în iunie 2022 și înregistrată într-un apartament din regiunea turistică Antalya, este specializată în comerțul sistemelor de energie solară, aparate de aer condiționat și cazane. În registrele fiscale internaționale, compania turcească apare ca partener de afaceri a două firme rusești.

Din momentul fondării, firma turcească a exportat doar șurubelnițe, clești și alte câteva fabricate din metal către firma „SLUJBA-7” – unul din partenerii ruși.

Bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a publicat un document care arată că ZEN SOLAR ENERJI ar urma să achiziționeze gazele de la Compania Gas and Electricity Trading GmbH, sediul căreia se află în Gemania, iar proprietarul ei ar fi un magnat ucrainean, Artem Kompan, apropiat de Gazprom și fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.