Principală  —  IMPORTANTE   —   Investigație RISE Moldova/ Candidata la…

Investigație RISE Moldova Candidata la prezidențiale, Natalia Morari, și apartamentul misterios

Sursa foto: RISE Moldova

„Acum unde locuiți? – În apartamentul care este al fiului meu”, e declarația candidatei la funcția de președinte al R. Moldova care a stârnit întrebări în spațiul public. Fiul Nataliei Morari are doar trei ani. Anul trecut a primit și o donație de 36 de mii de euro. Pe numele său însă nu figurează niciun apartament. „E cadoul bunicilor”, a încercat candidata să-și corecteze ulterior răspunsul. Nici bunicii nu dețin acel apartament. RISE Moldova a analizat date cadastrale și a identificat un mic imperiu imobiliar deținut de Veaceslav Platon într-un complex locativ de lângă Parcul Valea Trandafirilor din Chișinău. După cum îi e obișnuința, l-a înscris tot pe interpuși. 

Jurnalista Natalia Morari, candidata independentă la funcția de președinte, indică în declarația de avere că deține în uz un apartament de 176,7 metri pătrați. Într-un interviu oferit în luna septembrie curent, aceasta spunea că locuiește „în apartamentul care este al fiului meu”. Imobilul se află într-un bloc din sectorul Botanica al capitalei, chiar la intrarea în Parcul Valea Trandafirilor. Întrucât nu e înscris pe numele fiului ei, în cadrul unui briefing de presă, jurnalista a fost întrebată cine e totuși proprietarul apartamentului.

„Ăsta este cadoul la bunicii copilului meu, pentru copilul meu. Copilul meu are dreptul asupra acestui apartament și noi trăim acolo. Eu cred că, atunci când părinții sau buneii decid că vor să facă un cadou pentru copil, documentele și semnăturile pe aceste documente mai puțin contează”, a declarat candidata.

Doar că imobilul despre care vorbește Morari nu mai aparține de ani buni „bunicilor”.

„Bunica” despre care vorbește Natalia Morari este Maria Uzun (71 de ani), mama controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. În complexul de la Botanica, jurnaliștii RISE Moldova a identificat cel puțin 24 de apartamente înscrise pe numele ei. Imobilele au fost cumpărate la faza de construcție, în perioada 2008-2011, pe când Platon cocheta cu politica, fiind o scurtă perioadă și deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În 2016, după ce Veaceslav Platon este reținut în Kiev, Ucraina, și extrădat în R. Moldova, fiind cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Furtul miliardului”, Uzun se debarasează de ele. Actele de la Cadastru arată, în perioada august 2016 – ianuarie 2017, ea vinde 18 apartamente. Pe numele ei au rămas doar șase, toate aflate astăzi sub sechestru.

Reporterii RISE l-au sunat pe Veaceslav Platon să-l întrebe dacă vânzarea apartamentelor din 2016 a fost una reală sau doar o metodă de a le trece pe interpuși și de a le scăpa de sechestru. Pe interpuși este înscris și apartamentul în care locuiește în prezent candidata la președinție, Natalia Morari. Oficial a fost vândut în decembrie 2016 unui cuplu.

„Această întrebare are scopul de a distrage atenţia de la corupţia Maiei Sandu, iar voi jucați rolul de poliţişti vânduţi care folosesc în alte scopuri fondurile europene, în favoarea Maiei Sandu. (…) Voi nu atrageţi atenţia că în ţară a fost furat jumătate din sistemul bancar şi cel de asigurări. Că în ţară a fost furat unul dintre cele mai mari posturi de televiziune. (…) Prin aceasta voi distrageţi atenţia de la alte probleme majore ale ţării, prin subiecte neesenţiale”, le-a spus Veaceslav Platon reporterilor.

Jurnaliștii RISE au sunat-o pe Natalia Morari pentru o reacție, însă aceasta nu le-a răspuns. Așa că i-a trimis mai multe întrebări prin intermediul staff-ului său electoral. Înainte de a-i trimite întrebările li s-a comunicat că „astăzi ea e prinsă. Întâlniri în teritoriu, dezbateri. După data de 20 (octombrie – n.r.), e disponibilă chiar și pentru un interviu”.

Continuarea investigației poate fi citită aici.