Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Investigație a presei europene: Un…

Investigație a presei europene: Un Telegram bot ar recruta susținători pro-ruși în Europa pentru spionaj și sabotaj

Imagine simbol

O investigație comună a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) și a mai multor instituții de presă europene a scos la iveală un bot de Telegram care ar recruta cetățeni europeni cu opinii pro-ruse pentru sabotaj, spionaj și chiar asasinate. Se crede că botul, denumit „privet bot”, este conectat la serviciile de informații rusești, potrivit agențiilor de securitate europene citate în raport, scrie United24 Media.

Ancheta a arătat că botul a fost promovat activ pe diverse platforme online, inclusiv Telegram, VKontakte și chiar platforma de jocuri Steam. A fost reclamă de cel puțin opt ori în Gray Zone, un canal Telegram legat de Wagner Group, care are peste jumătate de milion de abonați. Aceste reclame au cerut europenii să se alăture eforturilor împotriva aliaților occidentali ai Ucrainei.

Infiltrarea în rețea

United24 Media scrie în încercarea de a strânge mai multe informații, jurnaliștii s-au implicat cu „bot de liver”, dându-se drept un cetățean eston de 26 de ani, Valeriy Ivanov. Au creat o persoană falsă detaliată, inclusiv o poveste de fundal, prezență în rețelele sociale pe VKontakte și un ID falsificat.

În timpul conversației lor, botul i-a cerut lui Ivanov să-și confirme identitatea, i-a pus la îndoială experiența militară și l-a întrebat dacă are antecedente penale. Botul a sugerat, de asemenea, sarcini care implică sabotaj și a oferit 10 de mii de dolari în criptomonede pentru acțiuni precum spionarea bazelor NATO, incendierea depozitelor civile de petrol și chiar efectuarea de asasinate.

Administratorul bot l-a încurajat și pe Ivanov să exerseze cu cocktail-uri Molotov, subliniind seriozitatea sarcinilor și potențialele riscuri. În ciuda acestor schimburi, jurnaliştii au întrerupt în cele din urmă comunicarea.

Potențială implicare a informațiilor ruse

Deși investigația nu a legat în mod direct „bot-ul privat” de niciun incident specific de sabotaj, serviciile de securitate europene din Germania, Estonia, Austria și Letonia au confirmat că tacticile de recrutare au reflectat alte cazuri pe care le-au întâlnit. Potrivit unei surse din cadrul unei agenții de securitate germane, astfel de agenți de nivel scăzut nu știu adesea pentru cine lucrează cu adevărat din cauza rețelelor complexe de intermediari.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Securitate Estonienă (KAPO), Marta Tuul, a menționat că scopul principal al unor astfel de eforturi este de a crea frică și haos în societate. Ea a subliniat că, chiar dacă operațiunile nu au întotdeauna succes, intenția lor este de a submina încrederea publicului în instituțiile guvernamentale.

Amenințare crescândă de sabotaj

Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia, a subliniat numărul tot mai mare de încercări de sabotaj în Europa în ultimii doi ani. El a subliniat că, deși rata de succes a acestor agenți recrutați rămâne scăzută, resursele minime necesare fac operațiunile atractive.

Ancheta a mai relevat că mai mulți cetățeni europeni, inclusiv persoane din Estonia, Germania și Polonia, au fost arestați sau condamnați pentru spionaj sau sabotaj în favoarea Rusiei. Unele dintre aceste persoane au fost recrutate prin intermediul platformelor de social media precum Telegram.

După lansarea anchetei, Telegram și-a actualizat politicile de moderare și a blocat accesul la Gray Zone și la câteva canale mai mici care promovează „privet bot” în unele țări din UE. Cu toate acestea, canalele rămân accesibile prin versiunea web a Telegramului, deși indisponibile prin intermediul aplicațiilor mobile și desktop pentru utilizatorii cu numere de telefon înregistrate în UE.

Un reprezentant de la Telegram a declarat că conținutul care promovează activități criminale încalcă termenii și condițiile platformei și este eliminat la detectare. Compania a mai remarcat că nicio autoritate UE nu a raportat oficial canalele către Telegram prin punctele de contact desemnate din Digital Services Act (DSA), ceea ce ar fi declanșat o eliminare mai rapidă.