Interzicerea afișării simbolurilor folosite de armata rusă în Ucraina – literele „V”, „Z” și panglica negru-oranj, este legitimă și proporțională, afirmă Comisia de la Veneția
În contextul războiului din Ucraina, interzicerea afișării simbolurilor utilizate de forțele armate rusești în timpul invaziei, panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” și literele „V” și „Z”, adoptată de Parlamentul R. Moldova în aprilie 2022, „respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate”, potrivit unui aviz adoptat de experții juridici și constituționali ai Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei în cadrul reuniunii plenare din 21-22 octombrie.
Comisia consideră că este verosimil să se invoce că există o nevoie socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei „ar putea produce un pericol real și imediat de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară”.
De asemenea, se subliniază că adoptarea rapidă a acestei interdicții – trecută prin Parlament în decurs de o săptămână – a fost justificată de urgența problemei din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
„Guvernul moldovean a solicitat avizul în numele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, o fracțiune parlamentară din Parlamentul R. Moldova care se opune acestor reforme”, se arată în comunicatul publicat de Consiliul Europei.
Totodată, Comisia a făcut mai multe recomandări pentru îmbunătățirea Legii nr. 102: introducerea unei precizări explicite a categoriilor de simboluri „create prin stilizare”, a altor simboluri interzise și a termenilor „propagandă sau glorificare” în definiția activităților extremiste și clarificarea procedurii de sancționare.
„Având în vedere faptul că Republica Moldova este puternic expusă la sursele externe de informare și este o țintă constantă a activităților de dezinformare din surse externe, Comisia de la Veneția consideră că Legea nr. 143 urmărește un scop legitim și răspunde unei nevoi sociale urgente. Cu toate acestea, Comisia subliniază, de asemenea, că unele dintre amendamente nu sunt suficient de precise și ar putea avea un efect descurajator asupra mass-mediei din țară și, prin urmare, face o serie de recomandări”, mai notează instituția europeană.
Începând din 20 aprilie, toate persoanele care poartă panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pot fi amendate.
La 14 aprilie, Parlamentul a votat, în lectură finală, modificarea Codului Contravențional în acest sens. Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.
Astfel, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.
Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.