„Înseamnă că suntem de partea binelui”: Reacțiile mai multor deputați cărora li s-a interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse
Mai multe persoane din lista cu cei 20 de oficiali moldoveni cărora autoritățile de la Moscova le-au impus interdicţie de intrare pe teritoriul Federației Ruse au venit deja cu o reacție pe rețelele de socializare.
Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și Finanțe și unul dintre cei 18 deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) care se află în listă, a scris pe pagina sa de Facebook că a primit „cu mare satisfacție personală această noutate”.
„Am primit cu mare satisfacție personală această noutate – înseamnă că suntem de partea binelui. Este o dovadă cât se poate de clară a poziției noastre categorice împotriva invaziei brutale a lui Putin în Ucraina și a crimelor de război care le comite armata rusă în țara vecină. (…) Nu am de gând să merg în Rusia atât timp câta aceasta e condusă de regimul Putin, sau de alt regim care susține războiul și care nu respectă independența, suveranitatea vecinilor săi”, se arată în mesajul deputatului PAS.
Vitalie Jacot, un alt deputat în Parlamentul R. Moldova din partea PAS, a declarat că decizia este una „alogica, bizară, penibilă și pe de-a dreptul amuzantă”.
„Eu pledez pentru interacțiuni constructive. Eu pledez pentru stimă și respect în comunicarea cu partenerii. Eu pledez pentru o logică cît de cît vădită în evoluția relațiilor bilaterale. Și nu știu de ce mă copleșește un sentiment de euforie, de bucurie și chiar de mîndrie pentru aceasta acțiune alogica, bizară, penibilă și pe de-a dreptul amuzantă a slugoilor de la kremlin.
De fapt știu. Rațiunea mea refuză să încadreze această știre de cauză în chenarul normalității, dar o raționalizează pe deplin. Moldova e de partea binelui. Moldova e pe calea cea dreaptă. Iar statul agresor (a se citi terorist) se zbate în agonie, scurgînd din sine niște decizii pe de-a dreptul grotești.
Noi urmăm parcursul nostru european. Asta ne preocupă. Ca-n proverbul cela arab: „Cățeaua schelăie, caravana merge…”, a scris Jacot pe pagina sa de Facebook.
Nici Andrian Cheptonar, un alt deputat al formațiunii PAS, nu s-a lăsat deranjat.
„Federația teroristă rusă tocmai m-a introdus pe lista de persoane indezirabile. Lucrăm mai departe!”, se arată în postarea deputatului.
Vineri, 18 august, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe în legătură cu decizia autorităților moldovenești de a echivala personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Rusiei în țara noastre. Autoritățile de la Moscova au anunțat că vor impune interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali moldoveni.
În ceea ce privește decizia autorităților Federației Ruse de instituire a interdicției de intrare pentru unii oficiali moldoveni, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) afirmă că decizia de răspuns a părții ruse este „una regretabilă și că nu este prima oară când autoritățile ruse recurg la astfel de măsuri”.
„R. Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare. Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților R. Moldova de instituire a parității colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și R. Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe, Nicu Popescu.
Luni dimineață, 14 august, 45 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău au părăsit R. Moldova, după ce autoritățile moldovenești au luat decizia de a echivala personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în țara noastră. Mai exact, este vorba despre 22 de diplomați ruși și 23 de angajați din rândul personalului tehnic.