Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Înscrierea copiilor la școală, acum…

Înscrierea copiilor la școală, acum și online. Care este procedura

Foto: PNUD

Începând cu ziua de luni, 03 aprilie 2023, ora 08:00, părinții pot depune on-line actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma E-școala, transmite Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău.


Procedura de înscriere se va desfășura în două etape:

Prima etapă (03 aprilie – 26 mai)
Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2023.
Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma https://escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:
1. Cererea de înscriere a copilului;
2. Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;
3. Certificatul de naștere al copilului.

Etapa a doua (02 iunie – 16 iunie)
În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:
• A copiilor din districtul școlar, care vor împlini vârsta de 7 ani până la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;
• A copiilor care vor împlini vârsta de 7 ani în perioada 01 septembrie – 31 decembrie 2023 din districtul școlar;
• A copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere. Prioritatea absolută pentru DGETS este accesul la învățământ al tuturor copiilor din municipiul Chișinău.

Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile instituționale și de cea municipală în perioada 21- 30 august, în limita locurilor libere.

Procedura de înscriere on-line are drept scop transparentizarea procesului de înscriere a copiilor în clasa, minimizarea riscurilor de corupție în instituțiile de învățământ primar şi secundar, ciclul I şi II din municipiul Chișinău, optimizarea procesului de stocare şi prelucrare a rezultatelor înscrierii copiilor în clasa I, gestionarea eficientă a timpului angajaţilor din sistemul educaţional municipal și monitorizarea activităţii instituţiilor de învăţământ din teritoriul administrat pe domeniul vizat.

Înregistrarea copiilor în clasa I se va face conform Ordinului nr. 01/1-7/338 din 28.03.2023 cu privire la organizarea înscrierii în clasa I-i în anul de studii 2023-2024. Înregistrarea copiilor la școală este gratuită.