Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Informații dintr-o notă secretă a…

Informații dintr-o notă secretă a Pentagonului arată că „este puțin probabil ca SUA să ofere un sprijin substanțial Europei în cazul unui avans militar rusesc”

Washington Post publică informații dintr-o notă secretă a secretarului Apărării, Pete Hegseth, care arată că „este puțin probabil ca SUA să ofere un sprijin substanțial Europei în cazul unui avans militar rusesc”. Totuși, America ar urma să descurajeze Rusia să folosească arme nucleare împotriva UE, adică să păstreze așa-numita umbrelă nucleară, scrie Biziday.ro. Nota secretă are nouă pagini și pare a fi o îndrumare generală de politică strategică a SUA, adresată de secretarul Apărării, Pete Hegseth, și distribuită în interiorul Pentagonului.

Noua filozofie de apărare, despre care Washington Post observă că este pe alocuri nu numai inspirată ci și copiată din Agenda 2025 (un raport de extremă dreapta, despre care Trump a spus că n-ar avea nicio legătură cu el), arată că SUA urmează să se concentreze pe un potențial coflict cu China, mai ales în jurul Taiwanului, precum și pentru apărarea propriului teritoriu.

Pentagonul își va asuma riscuri în alte teatre, având în vedere constrângerile de personal și de resurse, și va face presiuni pe aliații din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Est să cheltuiască mai mult pentru apărare, pentru a-și asuma cea mai mare parte a rolului de descurajare împotriva amenințărilor venite dinspre Rusia, Coreea de Nord și Iran”, arată documentul, care precizează că SUA vor lăsa în țările aliate din UE doar personalul și capacitățile militare care nu sunt necesare în altă parte.

„China este singura amenințare acută care ar trebui să preocupe Pentagonul, care trebuie să se asigure că poate împiedica acapararea Taiwanului de către aceasta”, a scris Hegseth în raportul respectiv. Acesta cere retragerea unor forțe americane din mai multe părți ale lumii, “pentru a putea îmbunătăți apărarea unor baze americane în Indo-Pacific, inclusiv prin prepoziționarea de armament și îmbunătățirea logistică”, mai arată Washinton Post.

Îndrumările lui Hegseth recunosc că „este puțin probabil ca SUA să ofere un sprijin substanțial Europei în cazul unui avans militar rusesc”. Documentul nu pare a lua în calcul un atac asupra unui stat NATO din Europa ci o eventuală invazie rusească, similară cu cea din Ucraina. În această situație, Washingtonul intenționează să-i împingă pe aliații europeni să preia „apărarea primară” a Europei, urmând ca SUA să asigure totuși descurajarea nucleară a Rusiei.

O creștere semnificativă a împărțirii sarcinii de apărare a Europei, se spune în document, „se va asigura, de asemenea, că NATO poate descuraja sau înfrânge în mod fiabil agresiunea rusă, chiar dacă descurajarea eșuează și Statele Unite sunt deja angajate în altă parte”.