INFORGRAFIC Cum a evoluat sistemul de învățământ din R. Moldova în ultimii doi ani. Date de la BNS
Cei mai mulți profesori din învățământul primar și secundar general din R. Moldova țin ore de limba și literatura română. În anul academic 2021-2022, circa 2 740 de cadre didactice au predat acest obiect de studiu, peste 2 500 de profesori au predat limbi străine, iar aproape 1850 au învățat elevii matematică, potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS) cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului.
De asemenea, în ultimul an, aproximativ 20% din cadrele didactice din învățământul primar și secundar general aveau peste 60 de ani, iar doar 8,7% aveau până la 30 de ani.
Astfel, potrivit BNS, în anul de studii 2021-2022, în sistemul de învățământ din R. Moldova erau angajate 47 088 persoane, cu 416 angajați mai puțini decât cu un an înainte. Dintre aceștia, peste 85% sunt femei.
Totodată, cei mai mulți profesori predau în învățământul primar și secundar general – circa 56%, iar cei mai puțini – 8%, în cel profesional tehnic.
În anul 2021, conform datelor BNS, un învățător a câștigat un salariu mediu lunar de circa 7 440 de lei, sau 81% față de salariul mediu pe economie.
Educația rămâne fără profesori: De Ziua lor, cinci pedagogi bat alarma cu privire la starea profesiei în R. Moldova
De Ziua lor profesională, ZdG a întrebat cinci pedagogi despre dificultățile cu care se confruntă acum fiecare dintre ei, dar și sistemul de educație de la noi.
Ne-au vorbit despre lipsuri care rămân aceleași de ani de zile, despre salarii mici, despre provocarea de a rămâne interesați și relevanți pentru generația telefoanelor performante, dar și despre regretul că profesia lor pare să-și fi pierdut ceva esențial din imaginea pe care o avea altădată. Acestea sunt mesajele lor necenzurate.